Asigurarea locuintelor – un nou pilon II?

Pana in prezent nu s-a stabilit o data exacta pentru intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii a locuintei. Chiar daca estimarile asiguratorilor fixeaza debutul la inceputul semestrului II al acestui an, realizarea proiectului presupune acceptarea de catre autoritati a unor amendamente legislative si semnarea contractului cu reasiguratorii.

Cu sau fara obligativitate, majoritatea asiguratorilor si-au indreptat eforturile de vanzare catre asigurarile de locuinta facultative. Chiar si aflata in stand-by de mult timp, asigurarea obligatorie a generat un plus de notorietate, imediat speculat de agentii de vanzari. In consecinta, in 2009 numarul politelor facultative incheiate pentru asigurarea locuintelor a crescut semnificativ.

Avansul inregistrat a avut ca fundament demersul managementului companiilor de a recreiona produsele, atasandu-le acestora si tarife mai reduse fata de alti ani. Socoteala este simpla. Clasa asigurarilor property este profitabila si permite o diminuare a primelor pentru a spori vanzarile.

Poveste de capa si sPADaPentru societatile de asigurari, intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor (PAD) nu reprezinta scopul central. Intrucat primele platite sunt de 10 sau 20 de euro, in functie de natura imobilului, iar limitele de despagubire de 10.000 si, respectiv, 20.000 de euro, multi mizeaza pe cross-selling.

Agentul care va va contacta pentru vanzarea unei astfel de polite va avansa si o propunere pentru o asigurare facultativa complementara.Cum acesta incaseaza un comision de doar 1-2 euro din prima aferenta PAD, va avea tot interesul sa vanda clientului si o asigurare suplimentara, tarifata de aceasta data corespunzator. Ne putem astepta in aceste conditii la o reiterare a eforturilor de vanzare din cadrul campaniei de aderare la fondurile de pensii administrate privat.

Produse tarifate diferentiatRealizarea unei comparatii intre ofertele asiguratorilor este dificila. Chiar daca toate produsele au un nucleu comun, un singur risc acoperit suplimentar conduce la un tarif diferit. Potrivit datelor furnizate de companii, in cazul unei locuinte din Bucuresti evaluate la 100.000 de euro, construita in anii '80, primele de asigurare variaza intre 100 si 200 de euro, in functie de acoperiri.

Spre exemplu, la Credit Europe Asigurari, posesorul unui apartament de 100.000 de euro, care doreste sa achizitioneze o asigurare suplimentara ce acopere cele trei mari riscuri – cutremur, inundatii si alunecare de teren – pentru diferenta de 80.000 de euro va plati 44 de euro.

Exista de asemenea si o varianta completa a politei care acopera suplimentar si riscuri precum incendiu, furtuna, caderi de corpuri, izbirea de catre autovehicule, furt, vandalism, inundatie ca urmare a spargerii accidentale a conductelor etc, tariful fiind de 120 de euro. Produsul are atasat o fransiza obligatorie de 1% din suma asigurata ce depaseste valoarea stabilita prin lege si care se aplica pentru riscurile de catastrofa naturala.

La Omniasig, tariful pentru aceeasi locuinta a fost fixat la 100 de euro, fiind acoperite riscurile de cutremur, inundatii, alunecare de teren, dar si cele de incendiu, trasnet, caderi de corpuri, fenomente atmosferice, vandalism etc. In limita a 1.000 de euro sunt acoperite si riscurile: apa de conducta si refulare, furtul bunurilor din apartament si raspunderea civila fata de vecini. Fransiza este de 1%  si se aplica la pagubele produse de cutremur.

Promotii si discount-uriPolita oferita de Platinum Asigurari, ce acopera o gama larga de riscuri, inclusiv raspunderea civila a familiei pentru prejudicii produse din culpa unor terte persoane in limita a 1.000 de euro sau acoperirea valorii bunurilor din locuinta in limita a 3.000 de euro, are o prima de 124 de euro.

Aceasta a fost calculata pentru aceeasi valoare asigurata a imobilului, de 100.000 de euro, imobil construit in anii '80 sau '90. In plus, pentru plata integrala a primei clientii beneficiaza de un discount de 5%, o reducere suplimentara de 10% fiind posibil de obtinut daca aduci si un alt client.

La Garanta Asigurari, pentru aceeasi locuinta, prima anuala este de 150 de euro, riscurile acoperite fiind cele mentionate si in cazul celorlalte societati. De mentionat ca nu se fac diferentieri in functie de locatia imobilului, iar fransiza atasata este de 2% din suma asigurata pentru riscul de cutremur si de 100 de euro pentru celelalte riscuri.

In prezent, compania deruleaza o campanie promotionala in cadrul cooperarilor cu bancile partenere fiind vizate locuintele achizitionate prin programul «Prima Casa». Cotele de prima anuale sunt cuprinse intre 0,10% si 0,12% si se aplica la suma asigurata.

In cazul politei Eurocasa Completa Plus oferita de Generali Asigurari, cotele de prima sunt de 0,18% pentru zonele cu risc de cutremur scazut si de 0,20% pentru cele cu risc seismic ridicat. Clientii beneficiaza in prezent de o reducere ce poate ajunge si la 15% din valoarea primei, daca locuinta este situata in zone ne-seismice iar prima este platita integral.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus