Pana pe 11 iunie 2010 prevederile Directivei europene nr. 48/2008 trebuie transpuse in legislatia nationala de toate statele membre UE. Principalele schimbari pe care Comisia Europeana si-a propus sa le aduca prin adoptarea directivei s-au axat pe limitarea drastica a comisioanelor de rambursare anticipata si pe informarea precontractuala a solicitantilor de credit.
In Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a fost investita cu rolul de a transpune prevederile europene la nivel national. Autoritatea a profitat de aceasta ocazie pentru a extinde aria legii dincolo de prevederile directivei. In acest fel, s-au aditionat diverse drepturi necesare pentru protejarea consumatorilor, transformand acest act normativ intr-o adevarata lege a creditului pentru consumatori, asa cum exista si in statele occidentale.
Un element esential a fost propunerea ca legea sa se aplice inclusiv la creditele ipotecare, indiferent de valoarea acestora. “Reglementarea acestor contracte a devenit stringenta avand in vedere, pe de o parte, importanta acestor credite, si, pe de alta parte, problemele de pe piata romanesca, generate, in principal, de utilizarea de catre institutiile de credit a unor metode rapide de obtinere a profitului in defavoarea consumatorilor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Conform proiectului de ordonanta de urgenta, orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit care indica o rata a dobanzii sau orice alte cifre referitoare la costul creditului pentru consumator trebuie sa cuprinde o serie de informatii standard, precum rata dobanzii, valoarea totala a creditului, costul estimativ al politelor de asigurare obligatorii.
Aceasta prevedere este extrem de importanta in conditiile in care unele banci au inserat in contracte clauze prin care creditul trebuie rambursat in avans daca se constata ca respectivul client a “denigrat” banca.
In ceea ce priveste nivelul comisioanelor de rambursare anticipata, propunerile legislative nu aduc mari suprize, ci reprezinta o transpunere a valorilor indicate in directiva europeana.
Cum acest concept de “dosar de credit” este oarecum ambiguu, deoarece in practica ofiterii au tendinta de “a-si aduce aminte” pe parcurs de o serie de acte necesare, termenul in care clientul trebuie sa primeasca un raspuns nu trebuie sa depaseasca 60 zile de la depunerea solicitarii de credit.
Daca dosarul este respins, banca nu are voie sa solicite comision de analiza a dosarului. Acesta ajunge chiar la cateva sute de lei in anumite cazuri, bani care in prezent sunt pierduti daca solicitantul este respins.
Termenul limita in care toate statele membre trebuie sa adopte si sa aplice prevederile directivei este de 11 iunie 2010.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.
12 Aprilie 2021 | Credite de consum
Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.
3 Martie 2021 | Credite de consum
Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.
3 Februarie 2021 | Credite de consum
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru