Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

Banca Transilvania isi prezinta produsul-Practic Verde BT ce ofera pana la finalul anului dobanzi cuprinse intre 7.5% si 8%-focalizandu-se pe dobanda mai avantajoasa decat in oferta standard. 

Astfel, noua dobanda este de 7,5%/an pentru creditul cu asigurare si de 8%/an pentru creditul fara asigurare de viata si somaj, dobanzi fixe. Pe siteul Bancii, creditele de nevoi personale Practic BT, tot cu dobanzi fixe, pleaca de la o dobanda de 7,9% cu asigurare de viata si somaj sau 8.9% fara asigurare 

In cazul creditelor cu dobanda variabila, pot exista si oferte aparent mai avantajoase, cu dobanzi de 7,08% (IRCC +6%) chiar in oferta Bancii Transilvania, dar in acest caz trebuie tinut cont de faptul ca IRCC are un decalaj fata de situatia actuala din piata monetara, unde Robor la 3 luni a urcat deja la peste 2,4% in vreme ce IRCC va ramane pana la finalul anului la 1,08%. 

Cu alte cuvinte, cine ia un credit cu dobanda variabila acum isi poate vedea topit destul de repede avantajul competitiv. 

Cat costa creditul verde la Banca Transilvania

Pentru un credit de 43.000 lei pe 5 ani, cu asigurare de viata si somaj, clientul va plati o rata lunara de 861,6 lei, aferenta unei DAE de 9,16% iar valoarea totala de platit va fi de 52.989 lei (este inclus si costul asigurarii, de 1.204 lei).

Daca s-ar alege creditul Practic BT Verde fara asigurare, dobanda fixa pe toata perioada de creditare devine 8% iar rata lunara ajunge la 871,8 lei. Cu o DAE de 8,39%  valoarea totala de plata la finalul perioadei va fi de 52.400 lei. 

Cum se vede, costurile finale sunt destul de apropiate dar cei care platesc suplimentar asigurari reusesc sa le scoata la jumatate de pret prin prisma dobanzii mai reduse la acest tip de imprumut. 

Pentru a se asigura ca produsele cumparate sunt eco-friendly, Banca Transilvania solicita un document precum o factura proforma, factura fiscala sau oferte comerciale care sa dovedeasca natura eco-friendly a bunurilor achizitionate. 

Clientii pot obtine sume cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei iar perioada de creditare este intre o luna si 60 de luni (5 ani) atat pentru creditele cu asigurare, cat si pentru cele fara asigurare de viata si somaj. 

Dobanzi de la 4,99% prin UniCredit Consumer Financing 

UniCredit Consumer Financing are la randul sau solutii pentru cei care fac achizitii de “aparatura, echipamente sau materiale performante din punct de vedere energetic pentru casa”. 

Plaja de variatie a dobanzilor este insa mai larga, in functie de suma imprumutata, modul in care este semnat contractul (bonus pentru semnatura electronica) si de produsele suplimentare contractate. 

Astfel, in cazul unui contract pentru un imprumut de sub 20.000 lei (1.500-20.000 lei), fara asigurare de viata, semnat “fizic” in sucursala, dobanda este de 13,99%, fixa, dar poate scadea la 12,99% daca se ataseaza o asigurare de viata si contractul este semnat electronic. 

Cea mai avantajoasa formula este in cazul in care suma acordata trece de 40.000 lei (40.000-120.000 lei), creditul are asigurare de viata, contractul se semneaza electronic iar debitorul achizitioneaza si un card de credit-in aceasta situatie dobanda scade la 4,99% pe an, fixa. 

De ce electrocasnice verzi?

Bancile au sesizat oportunitatea creditelor verzi inca de la sfarsitul anului trecut si au propus credite pentru achizitionarea locuintelor cu eficienta energetica sporita in conditiile in care potentialii debitori erau tot mai preocupati de cresterea costurilor cu facturile la energie. 

Dincolo de dobanzile mai reduse, bancile plusau atunci si cu avantaje colaterale, precum in cazul BCR care oferea un cadou de casa noua sub forma unui voucher de 7% pentru amenajari prin Ajusto si 1.000 lei reducere pentru electrocasnice eficiente energetic cumparate de la Flanco.

Iar dupa casele verzi, au urmat masinile varzi, ING oferind in premiera un imprumut pentru achizitionarea de autoturisme electrice full sau plug-in hybrid, derivat din creditul de nevoi personale, cu o dobanda cu pana la 2 puncte procentuale mai mica. 

Era deci firesc ca tendinta eco-friendly sa vizeze in oferta bancilor si debitorii care au resurse mai modeste sau care nu urmaresc sa isi schimbe prea curand casa sau masina dar care pot urma moda eco cand isi schimba electrocasnicele, cu atat mai mult cu cat se apropie in Romania o “sarbatoare” celebra de marketing si vanzari, Black Friday. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus