Titlurile de stat in custodie sunt garantate in cazul unui faliment bancar?


Intrebare:

Ce se intampla cu titlurile de stat achizitionate de clienti prin intermediul unei banci, in cazul in care acea banca intra in proceduri de lichidare?

Albu M., Bacau

Titlurile de stat cumparate prin intermediul unei institutii de credit nu sunt asimilate depozitelor bancare, intrucat sumele primite de banca la cumpararea titlurilor de stat sunt transmise imediat emitentului titlurilor, respectiv Ministerului Finantelor Publice.

La intrarea in procedura de lichidare a unei institutii de credit, evidenta titlurilor de stat vandute publicului se transfera catre alta banca custode, care trebuie sa fie dealer primar si prin care urmeaza sa se obtina contravaloarea titlurilor de stat la scadenta acestora.

Aceasta institutie de credit poate fi chiar cea nominalizata de catre cumparator.

Pentru buna regula, detinatorii titlurilor de stat trebuie sa se adreseze institutiei de credit imediat dupa intrarea acesteia in lichidare pentru a obtine informatii cu privire la solutionarea acestei probleme.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Cum economisim in vremuri de criza?
Cum economisim in vremuri de criza?

Cei care si-au pastrat economiile in lei vor avea in fata alegeri complicate. Cursul leu-euro ar putea fi pus sub presiune in perioada urmatoare, pe fondul acumularii unui deficit bugetar in crestere si nevoii autoritatilor de a relansa economia stimuland exporturile (ceea ce presupune un curs „competitiv”, a se citi „un leu mai slab”).

23 Aprilie 2020 | Depozite

Inapoi sus