Titlurile de stat in custodie sunt garantate in cazul unui faliment bancar?


Intrebare:

Ce se intampla cu titlurile de stat achizitionate de clienti prin intermediul unei banci, in cazul in care acea banca intra in proceduri de lichidare?

Albu M., Bacau

Titlurile de stat cumparate prin intermediul unei institutii de credit nu sunt asimilate depozitelor bancare, intrucat sumele primite de banca la cumpararea titlurilor de stat sunt transmise imediat emitentului titlurilor, respectiv Ministerului Finantelor Publice.

La intrarea in procedura de lichidare a unei institutii de credit, evidenta titlurilor de stat vandute publicului se transfera catre alta banca custode, care trebuie sa fie dealer primar si prin care urmeaza sa se obtina contravaloarea titlurilor de stat la scadenta acestora.

Aceasta institutie de credit poate fi chiar cea nominalizata de catre cumparator.

Pentru buna regula, detinatorii titlurilor de stat trebuie sa se adreseze institutiei de credit imediat dupa intrarea acesteia in lichidare pentru a obtine informatii cu privire la solutionarea acestei probleme.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Inapoi sus