Titlurile de stat in custodie sunt garantate in cazul unui faliment bancar?


Intrebare:

Ce se intampla cu titlurile de stat achizitionate de clienti prin intermediul unei banci, in cazul in care acea banca intra in proceduri de lichidare?

Albu M., Bacau

Titlurile de stat cumparate prin intermediul unei institutii de credit nu sunt asimilate depozitelor bancare, intrucat sumele primite de banca la cumpararea titlurilor de stat sunt transmise imediat emitentului titlurilor, respectiv Ministerului Finantelor Publice.

La intrarea in procedura de lichidare a unei institutii de credit, evidenta titlurilor de stat vandute publicului se transfera catre alta banca custode, care trebuie sa fie dealer primar si prin care urmeaza sa se obtina contravaloarea titlurilor de stat la scadenta acestora.

Aceasta institutie de credit poate fi chiar cea nominalizata de catre cumparator.

Pentru buna regula, detinatorii titlurilor de stat trebuie sa se adreseze institutiei de credit imediat dupa intrarea acesteia in lichidare pentru a obtine informatii cu privire la solutionarea acestei probleme.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Credite auto & leasing

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Inapoi sus