Moody's a retrogradat Japonia pe seama gradului mare de indatorare

Agentia Moody’s a scazut ratingul suveran acordat Japoniei cu o treapta, pe seama ingrijorarilor privind gradul mare de indatorare al tarii, conform BBC.

Scaderea a dus ratingul de la nivelul Aa2 la Aa3, dar perspectiva ramane stabila.

Japonia, a treia economie mondiala, are cel mai inalt nivel al datoriilor publice din randul tarilor dezvoltate, de peste 200% din PIB. Economia nipona a fost afectata atat de criza financiara cat si de cutremurul din primavara anului curent.


Una din problemele principale cu care se confrunta Japonia in prezent, identificata de Moody’s, vizeaza sectorul energetic,respectiv dezafectarea centralelor nucleare.  Incertitudinea privind solutionarea problemei duce la intarzieri in realizarea de investitii de amploare, atat publice cat si private.

“Aceasta situatie are un impact negativ asupra abiltatii economiei de a reintra pe o tendionta de crestere care sa sustina reducerea deficitului bugetar”, au precizat analistii Moody’s.

Conform ultimelor date financiare, Japonia a inregistrat o scadere economica anualizata de 1,3% n trimestrul al doilea. Scaderea trimestriala a fost de 0,3%.

Actualul guvern al tarii si-a asumat obiectivul de a iesi din zona de deficit bugetar si de a reintra pe surprlus in anul 2020. Totusi, si instabilitatea politica se constituie intr-un risc in acest sens, in conditiile in care in ultimii cinci Japonia a schimbat cinci prim ministri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus