Moody's a retrogradat Japonia pe seama gradului mare de indatorare

Agentia Moody’s a scazut ratingul suveran acordat Japoniei cu o treapta, pe seama ingrijorarilor privind gradul mare de indatorare al tarii, conform BBC.

Scaderea a dus ratingul de la nivelul Aa2 la Aa3, dar perspectiva ramane stabila.

Japonia, a treia economie mondiala, are cel mai inalt nivel al datoriilor publice din randul tarilor dezvoltate, de peste 200% din PIB. Economia nipona a fost afectata atat de criza financiara cat si de cutremurul din primavara anului curent.


Una din problemele principale cu care se confrunta Japonia in prezent, identificata de Moody’s, vizeaza sectorul energetic,respectiv dezafectarea centralelor nucleare.  Incertitudinea privind solutionarea problemei duce la intarzieri in realizarea de investitii de amploare, atat publice cat si private.

“Aceasta situatie are un impact negativ asupra abiltatii economiei de a reintra pe o tendionta de crestere care sa sustina reducerea deficitului bugetar”, au precizat analistii Moody’s.

Conform ultimelor date financiare, Japonia a inregistrat o scadere economica anualizata de 1,3% n trimestrul al doilea. Scaderea trimestriala a fost de 0,3%.

Actualul guvern al tarii si-a asumat obiectivul de a iesi din zona de deficit bugetar si de a reintra pe surprlus in anul 2020. Totusi, si instabilitatea politica se constituie intr-un risc in acest sens, in conditiile in care in ultimii cinci Japonia a schimbat cinci prim ministri.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus