Moody's a retrogradat Japonia pe seama gradului mare de indatorare

Agentia Moody’s a scazut ratingul suveran acordat Japoniei cu o treapta, pe seama ingrijorarilor privind gradul mare de indatorare al tarii, conform BBC.

Scaderea a dus ratingul de la nivelul Aa2 la Aa3, dar perspectiva ramane stabila.

Japonia, a treia economie mondiala, are cel mai inalt nivel al datoriilor publice din randul tarilor dezvoltate, de peste 200% din PIB. Economia nipona a fost afectata atat de criza financiara cat si de cutremurul din primavara anului curent.


Una din problemele principale cu care se confrunta Japonia in prezent, identificata de Moody’s, vizeaza sectorul energetic,respectiv dezafectarea centralelor nucleare.  Incertitudinea privind solutionarea problemei duce la intarzieri in realizarea de investitii de amploare, atat publice cat si private.

“Aceasta situatie are un impact negativ asupra abiltatii economiei de a reintra pe o tendionta de crestere care sa sustina reducerea deficitului bugetar”, au precizat analistii Moody’s.

Conform ultimelor date financiare, Japonia a inregistrat o scadere economica anualizata de 1,3% n trimestrul al doilea. Scaderea trimestriala a fost de 0,3%.

Actualul guvern al tarii si-a asumat obiectivul de a iesi din zona de deficit bugetar si de a reintra pe surprlus in anul 2020. Totusi, si instabilitatea politica se constituie intr-un risc in acest sens, in conditiile in care in ultimii cinci Japonia a schimbat cinci prim ministri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus