Depozitele cu dobanda negociata sunt garantate?


Intrebare:

Va rog sa-mi spuneti daca depozitele cu dobinda negociata sunt garantate pentru persoanele fizice?

In OUG 36/1996 formularea este confuza si se lasa la mina fondului decizia finala

Urmatoarele depozite nu vor fi garantate de catre Fond:
Art .4 g) depozite ale persoanelor fizice care au obtinut in mod special, de la aceeasi societate bancara, dobanzi sau alte avantaje financiare in conditii preferentiale.

S. Laurentiu, Bucuresti

Modificarile aduse recent legislatiei privind garantarea depozitelor au clarificat statutul depozitelor cu dobanda negociata.

Punctul 4 din OG 36/1996 a fost modificat prin punctul 10 din OG nr. 13/2011 incepand cu 01.09.2011 si nu se mai face referire la depozitele negarantate.

Acest tip de depozit este acoperit in prezent, nefiind mentionat in lista depozitelor negarantate (anexa la OG 39/1996, cu modificarile si completarile ulterioare).

In aceasta lista intra depozite precum cele ale institutiilor financiare, ale fondurilor de pensii, ale asiguratorilor si reasiguratorilor, ale administratorilor sau actionarilor semnificativi ai institutiei de credit care intra in incapacitate de plata.

In consecinta, atat persoanele fizice cat si microintreprinderile si IMM-urile beneficiaza de o garantie de 100.000 euro, in echivalent lei/ banca/deponent, indiferent daca sumele sunt pastrate in conturi curente, conturi de economii, depozite cu dobanda standard sau negociata.

Cei care detin sume mai mari dar vor sa isi protejeze integral economiile, pot “sparge” suma in mai depozite si conturi la mai multe banci, fara a depasi insa pragul de 100.000 euro per deponent, per banca.

Fondul pune la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, prin intermediul institutiilor de credit mandatate, in cel mult 20 de zile lucratoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Inapoi sus