Cum aleg un produs de economisire?


Intrebare:

Daca vreau sa depun o suma la banca cum este cel mai bine sa o fac? Pe ce perioada? In ce conditii?

D. Gheorghe, Pitesti

Alegerea unui produs de economisire este o decizie personala si variaza foarte mult in functie de situatia particulara a fiecarui deponent in parte.

In prezent, oferta bancilor este foarte bogata, deci sansele de a gasi un produs care sa se muleze cerintelor proprii este foarte mare. Pe de alta parte, o oferta prea diversificata creste insa si riscul de a alege un produs neprotrivit.

In consecinta, inainte de a economisi, trebui sa va raspundeti la cateva intrebari cheie astfel incat produsul ales sa fie si cel optim:

1.    Pentru ce vreau sa economisesc?

In functie de destinatia sumelor economisite se poate alege valuta aferenta. Astfel, in cazul in care se economiseste pentru o excursie in strainatate, cel mai indicat este ca sumele sa fie pastrate in valuta, respectiv in euro sau dolari.

Aceeasi logica se foloseste si in cazul in care economiile se fac pentru achizitia unei masini sau pentru achizitia unei locuinte, caz in care preturile sunt exprimate in euro.

In cazul economiilor pentru cheltuieli curente, pentru electronice sau electrocasnice, pentru reparatii sau alte proiecte cu pret in lei, cel mai indicat este sa mentineti economiile in moneda nationala.

2.    Cand am nevoie de bani?

Disponibilitatea sumelor economiste este un aspect important al ofertelor existente pe piata, In timp ce depozitele pe perioade lungi ofera dobanzi mai mari, acestea implica si o oarece inflexibilitate. Daca sumele sunt retrase inainte de scadenta, dobanda se pierde aproape integral.

In consecinta, cel mai indicat este sa va stabiliti exact scopul economiilor si termenul la care veti avea nevoie de bani.

In plus, nu pastrati toate sumele intr-un singur depozit. Pe langa depozitul principal, depuneti o parte din bani in depozite pe perioade mai scurte, de 1-3 luni, sau in conturi de economii. Astfel, in cazul in care veti avea nevoie de o suma de bani pentru cheltuieli neprevazute, puteti apela la aceasta rezerva pastrata in contul de economii, fara sa pierdeti dobanda acumulata pana la acel moment.

Dobanzile oferite de banci pentru diverse variante de depozite sau conturi de economii se pot compara in sectiunea Depozite de pe Conso.ro.

3.    Cat de mult sunt dispus sa risc?

Depozitele si conturile de economii nu implica practic niciun risc. Rata dobanzii este de cele mai multe ori fixa, astfel incat clientii stiu de la inceput cat vor primi. In plus, prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor, clientii au asigurat 100.000 euro, echivalent lei, pentru sumele depuse la banca, in cazul in care aceasta ar intra in incapacitarea de rambursare sau in faliment.

Pe langa depozitele clasice si conturile de economii, in unitatile bancilor se regasesc insa si alte variante de economisire. Acestea implica fie un grad sporit de risc, fie o inflexibilitate destul de mare, fie costuri ridicate.

In randul acestor produse se regasc unitatile de fond, al caror pret variaza in functie de evolutia piatei. Un randament pozitiv nu este garantat, ca in cazul dobanzii la depozite. Mai mult, clientii nu au nici macar garantia recuperarii integrale a capitalului investit.

Tot in agentiile bancare se regasesc si produsele de economisire-creditare, care promit o prima de stat de 25% din sumele economisite intr-un an. Pentru a utiliza aceste sume in orice scop, nu doar cel locativ, clientii trebui sa pastreze contractul timp ce 5 ani. In plus, deschiderea contului implica costuri destul de mari, ce pot ajunge chiar la cateva sute de lei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Inapoi sus