Intrebare:
La determinarea randamentului unui depozit,cum as putea efectua analiza luand in calcul si impozitul si inflatia?
Vlad Claudia, Bucuresti
Bancile au obligatia de a calcula si retine impozit la sursa in cazul dobanzilor oferite la depozite si conturi de economii. Pentru veniturile din dobanzi, se aplica un impozit de 16%.
Castigul obtinut dintr-un depozit dupa plata taxelor este analizat cu ajutorul randamentului net.
Randamentul net este exprimat procentual si este egal cu 84% (100%-16%) din rata dobanzii afisata de banci. Respectiv, daca rata dobanzii este 7%, atunci randamentul net va fi 5,88% (84% x 7%)
Pentru a masura castigul si dupa efectul inflatiei se calculeaza randamentul real net, dupa urmatoarea formula:
Randamentul real net = (100%+randamentul net)/(100%+rata inflatiei) – 100%
In ceea ce priveste rata inflatiei, trebuie sa va raportati la cresterea preturilor inregistrata pe perioada depozitului.
In cazul in care durata depozitului nu este egala cu 1 an, va trebui sa exprimati inflatia in forma anualizata pe perioada de economisire.
La un depozit constitutit pe 1 an, cu o rata a dobanzii de 7%, un impozit 16% si o rata a inflatiei de 5%, randamentul real net va fi de numai 0,83%. Acesta este procentul cu care puterea de cumparare a banilor a sporit pe perioada detinerii depozitului.
Distribuie articolul
Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.
8 Februarie 2021 | Credite auto & leasing
Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.
27 Octombrie 2020 | Depozite
Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.
13 Iulie 2020 | Depozite
Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.
7 Iulie 2020 | Depozite