Cum se ramburseaza un overdraft?


Intrebare:

La ce data a lunii trebuie sa fie bani pe card pt ca banca sa-si ia dobanda si toate cele?
Precizez ca am descoperire de cont la BCR. Daca las mai multi bani pe card la data despre care v-am intrebat, banca ia tot ce gaseste in cont lasand doar minim 5 lei?

Neagu Constantin, Targoviste

In cazul descoperitului de cont (overdraft), rambursarea nu presupune plata lunara a unei sume minime, ca in cazul cardului de credit.

Prin overdraft, banca acorda o linie de credit in completarea sumelor deja existente in cont, in situatia in care clientul are nevoie la un anumit moment de o suma mai mare decat cea de care dispune.

Toate platile realizate de client cu cardul se fac initial din sumele existente si doar din momentul in care acestea se epuizeaza se intra in linia de credit si practic, se cheltuiesc banii bancii.

Pe masura ce contul curent este ulterior alimentat cu bani, se acopera intai suma utilizata din linia de credit, intr-o proportie cat mai mare, restul sumelor ramanand la dispozitia clientului.

De regula, descoperitul de cont se bazeaza pe o conventie incheiata intre banca si angajator, care ofera bancii siguranta ca, luna de luna, clientul va incasa in cont salariul convenit, din care pot fi rambursate datoriile.

Pe masura ce sunt facute plati, linia de credit se reintregeste. Astfel, chiar daca suma virata nu acopera intreaga datorie si nu mai ramane nimic disponibil in cont, clientii pot utiliza daca au nevoie toata linia de credit ramasa la dispozitia lor.

Aceasta solutie nu este insa recomandata deoarece in acest fel datoria se rostogoleste si nu ajunge sa fie rambursata niciodata. Cel mai indicat este ca linia de credit sa fie utilizata doar atunci cand este necesar iar  clientii sa isi gandeasca un plan propriu prin care in urmatoarele luni sa acopere creditul utilizat, fie prin limitarea celorlalte cheltuieli, fie prin depunerea de sume suplimentare in cont, pe langa salariu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri

Inapoi sus