Cum se ramburseaza un overdraft?


Intrebare:

La ce data a lunii trebuie sa fie bani pe card pt ca banca sa-si ia dobanda si toate cele?
Precizez ca am descoperire de cont la BCR. Daca las mai multi bani pe card la data despre care v-am intrebat, banca ia tot ce gaseste in cont lasand doar minim 5 lei?

Neagu Constantin, Targoviste

In cazul descoperitului de cont (overdraft), rambursarea nu presupune plata lunara a unei sume minime, ca in cazul cardului de credit.

Prin overdraft, banca acorda o linie de credit in completarea sumelor deja existente in cont, in situatia in care clientul are nevoie la un anumit moment de o suma mai mare decat cea de care dispune.

Toate platile realizate de client cu cardul se fac initial din sumele existente si doar din momentul in care acestea se epuizeaza se intra in linia de credit si practic, se cheltuiesc banii bancii.

Pe masura ce contul curent este ulterior alimentat cu bani, se acopera intai suma utilizata din linia de credit, intr-o proportie cat mai mare, restul sumelor ramanand la dispozitia clientului.

De regula, descoperitul de cont se bazeaza pe o conventie incheiata intre banca si angajator, care ofera bancii siguranta ca, luna de luna, clientul va incasa in cont salariul convenit, din care pot fi rambursate datoriile.

Pe masura ce sunt facute plati, linia de credit se reintregeste. Astfel, chiar daca suma virata nu acopera intreaga datorie si nu mai ramane nimic disponibil in cont, clientii pot utiliza daca au nevoie toata linia de credit ramasa la dispozitia lor.

Aceasta solutie nu este insa recomandata deoarece in acest fel datoria se rostogoleste si nu ajunge sa fie rambursata niciodata. Cel mai indicat este ca linia de credit sa fie utilizata doar atunci cand este necesar iar  clientii sa isi gandeasca un plan propriu prin care in urmatoarele luni sa acopere creditul utilizat, fie prin limitarea celorlalte cheltuieli, fie prin depunerea de sume suplimentare in cont, pe langa salariu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri

Inapoi sus