Cum se ramburseaza un overdraft?


Intrebare:

La ce data a lunii trebuie sa fie bani pe card pt ca banca sa-si ia dobanda si toate cele?
Precizez ca am descoperire de cont la BCR. Daca las mai multi bani pe card la data despre care v-am intrebat, banca ia tot ce gaseste in cont lasand doar minim 5 lei?

Neagu Constantin, Targoviste

In cazul descoperitului de cont (overdraft), rambursarea nu presupune plata lunara a unei sume minime, ca in cazul cardului de credit.

Prin overdraft, banca acorda o linie de credit in completarea sumelor deja existente in cont, in situatia in care clientul are nevoie la un anumit moment de o suma mai mare decat cea de care dispune.

Toate platile realizate de client cu cardul se fac initial din sumele existente si doar din momentul in care acestea se epuizeaza se intra in linia de credit si practic, se cheltuiesc banii bancii.

Pe masura ce contul curent este ulterior alimentat cu bani, se acopera intai suma utilizata din linia de credit, intr-o proportie cat mai mare, restul sumelor ramanand la dispozitia clientului.

De regula, descoperitul de cont se bazeaza pe o conventie incheiata intre banca si angajator, care ofera bancii siguranta ca, luna de luna, clientul va incasa in cont salariul convenit, din care pot fi rambursate datoriile.

Pe masura ce sunt facute plati, linia de credit se reintregeste. Astfel, chiar daca suma virata nu acopera intreaga datorie si nu mai ramane nimic disponibil in cont, clientii pot utiliza daca au nevoie toata linia de credit ramasa la dispozitia lor.

Aceasta solutie nu este insa recomandata deoarece in acest fel datoria se rostogoleste si nu ajunge sa fie rambursata niciodata. Cel mai indicat este ca linia de credit sa fie utilizata doar atunci cand este necesar iar  clientii sa isi gandeasca un plan propriu prin care in urmatoarele luni sa acopere creditul utilizat, fie prin limitarea celorlalte cheltuieli, fie prin depunerea de sume suplimentare in cont, pe langa salariu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri

Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale
Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale

Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.

21 Iulie 2020 | Carduri

Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri

Inapoi sus