Ce costuri implica un card de salariu pe care nu l-am mai folosit?


Intrebare:

As avea rugamintea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema cu un card de debit. Am fost la BCR sa inchid un cont aferent cardului de debit. Mi s-a dat un extras de cont in care figuram cu sol total pe minus iar de plata mi s-a spus ca am de platit o alta suma din cauza ca angajatorul atunci cand mi-am dat deisia nu mi-a imchis contul de salariu. Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?

P. Adriana, Bucuresti

Cardurile reprezinta in principal un instrument de plata si gestiune a fondurilor. Cardul este atasat de regula unui cont curent bancar.

Pe langa comisioanele aferente diverselor operatiuni, cum este si retragerea de numerar, atat cardul cat si contul bancar presupun si comisioane de gestiune/administrare.

Aceste comisioane se percep pe intreaga perioada in care contul este disponibil ,iar cardul atasat este activ, chiar daca el nu este efectiv utilizat. Comisionul de administrare este perceput in general lunar si este retras automat de banca din fondurile disponibile in cont.

Daca in cont nu mai sunt bani, atunci comisionul va genera datorii si soldul contului va fi negativ. Daca veti dori sa inchideti contul si cardul atunci va trebui mai intai sa rambursati comisioanele din urma si sa ajungeti pe zero.

In cazul in care aveti si descoperit de cont (overdraft), este posibil ca respectivele comisioane neplatite sa fie retrase de banca din aceasta linie de credit, sa genereze dobanzi, iar ulterior, daca nu le achitati in timp util exista, inclusiv riscul sa fiti raportat ca restantier la Biroul de Credit.

De asemenea, trebuie specificat ca atat contul cat si cardul sunt in responsabilitatea clientilor. Chiar si in cazul unui card de salariu, salariatul este cel care semneaza cererea de deschidere si tot el trebuie sa decida daca doreste sa renunte la card in cazul in care isi schimba locul de munca.

Nici banca si nici angajatorul nu au posibilitatea de a actiona in sensul inchiderii unui cont sau a unui card daca nu exista o cerere in acest sens din partea salariatului.

Dupa ce ati renuntat la un loc de munca, cardul de salariu ramane activ si il puteti utiliza la fel ca inainte, pentru plati si retrageri numerar. In cazul in care aveti un nou loc de munca, puteti agrea cu noul angajator sa va vireze salariul tot pe acelasi card.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri

Inapoi sus