top banner

Pariati pe rubla?

06 Noiembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Moneda ruseasca a scazut cu 25% din vara, pe fondul reducerii preturilor la petrol si aprecierii globale a dolarului. Cum preturile mici la petrol nu pot fi mentinute pe termen lung, fiind un rezultat al dezechilibrarii raportului cerere-oferta (Arabia Saudita si-a majorat productia intr-un efort conjugat de pedepsire a Rusiei demarat de lumea occidentala), pariul pe rubla se poate dovedi curand castigator.
In vara lui 2008 pretul petrolului se apropia de 150 de dolari/baril si putini se indoiau ca nu va atinge 200 dolari relativ repede. A fost insa 40 dolari in acelasi an, odata cu acutizarea crizei.
Daca la inceputul lui 2008 am avut o bula speculativa terminata apoi prin efectul de pendul, in 2014 scaderea pretului petrolului tine mai degraba de pedepsirea Rusiei pentru criza din Ucraina, Arabia Saudita, un aliat traditional al SUA, majorand productia inexplicabil.
Cum petrolul reprezinta totusi o resursa cu o rata destul de rapida de epuizare, preturile mici nu se pot mentine pentru o perioada lunga asa ca rubla, o moneda afectata de scaderea preturilor la petrol (Rusia este printre principalii exportatori) si sanctiunile impuse Rusiei, isi poate reveni destul de repede.
Rubla s-a depreciat cu 25% din vara iar banca centrala din Rusia a decis majorarea dobanzii de politica monetara pana la 9,5% (pariurile speculative contra rublei devin scumpe prin costurile cu diferentialul de dobanda), iar recent a anuntat ca va grabi trecerea la flotarea libera a cursului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta