top banner

Leul nu se prabuseste. Cursul va reveni la 4,2 lei/euro

30 Iunie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ultimele sedinte de pe pietele valutare au adus o puternica depreciere pentru leu, cursul afisat de BNR inregistrand noi maxime istorice. Analistii sustin insa ca deprecierea are la baza doar efecte psihologice, iar moneda nationala isi va reveni dupa ce FMI va elibera o noua transa din acordul stand-by.
Inca din sedinta de vineri, cursul a inceput sa creasca semnificativ pe piata interbancara, pana dincolo de 4,28 lei pentru un euro. In debutul saptamanii, moneda nationala a continuat sa piarda teren, cursul afisat de BNR trecand de 4,3 lei/euro si inregistrand noi maxime istorice.
Ritmul de crestere insa a incetinit. Dupa o urcare cu aproape 5 bani in sedinta de vineri, miercuri leul a pierdut doar 1,65 bani in fata monedei europene.
Analistii au pus deprecierea pe seama deciziei Curtii Constitutionale si a efectului psihologic pe care aceasta l-a avut asupra populatiei. Decizia neasteptata care a dus la imposibilitatea taierii pensiilor a adus incertitudine in randul investitorilor.
De asemenea, declaratia facuta de un oficial BNR, care a spus ca nu este exclus ca leul sa se deprecieze pana la un nivel de 6 lei pentru un euro a avut un impact psihologic puternic, cererea pentru euro crescand semnificativ in aceste zile.
Cursul va reveni la valori de 4,2 lei pentru un euro
In ciuda semnalelor negative, analistii bancari nu vad situatia chiar fiind atat de grava. Chiar daca populatia s-a axat pe cumpararea monedei europene in cantitati mai mari decat de obicei, specialistii Societe Generale recomanda investitorilor sa cumpere lei, speculand ca se va vedea o revenire a cursului la valori de 4,2 lei/euro, se arata intr-un comentariu Bloomberg, preluat de Hotnews.
Analistii bancii franceze sustin ca aceasta cumparare de lei are riscuri scazute pentru ca BNR va interveni pe piata pentru a evita o depreciere puternica a leului.
Si economistul-sef al BRD, Florian Libocor, se asteapta ca in urmatoarea perioada sa apara corectii la evolutiile din ultimele zile ale cursului de schimb.
Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, transmite un mesaj similar. "Este normal ca fiind atata zarva in jur, cursul de schimb sa fi fost antrenat in acest joc si sa o ia putin in sus. Asta nu inseamna ca de acum incolo asta e tendinta", a spus Vasilescu, intr-o emisiune la Antena 3.
Primirea transei de la FMI va fi favorabila leului
Intalnirea board-ului FMI stabilita pentru miercuri, 30 iunie s-a amanat din motive tehnice pentru data de vineri, 2 iulie, cand conducerea Fondului va lua in discutie si eliberarea unei noi transe catre Romania, aferenta acordului stand-by agreat anul trecut.
Analistii considera ca probabilitatea de a primi urmatoarea transa de la FMI a crescut, in conditiile in care masurile de austeritate asumate de guvern si acceptate de Curtea Constitutionala vor fi puse in practica.
“Probabilitatea de a primi urmatoarea transa de la FMI a crescut, conform asteptarilor noastre si acest lucru pare foarte pozitiv pentru leu pe termen scurt”, considera Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.
“Autoritatile romane au aratat un angajament ferm fata de programul economic asumat – care este sprijinit de acordul stand-by – identificand rapid masuri compensatorii dupa hotararea Curtii Constitutionale”, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, in aceeasi idee a probabilitatii ridicate ca Romania sa primeasca urmatoarea transa din imprumut.
O noua misiune a Fondului Monetar International este asteptata in Romania dupa data de 20 iulie pentru a discuta cu guvernul noile cifre privind rectificarea bugetara.
Cursul a gravitat in jurul acordului cu FMI inca din faza de negocieri
Inca de la momentul negocierilor cu FMI, acordul stand-by a influentat cursul de schimb. Dupa ce aproape doua luni, cursul euro-leu s-a mentinut in jurul valorii de 4,30, negocierea acordului cu FMI, din aprilie-mai 2009, a adus, conform previziunilor, o imbunatatire a perceptiei investitorilor fata de tara noastra si o sustinere a leului.
Analistii vedeau atunci acordul cu FMI ca un element care va duce la stabilizarea monedei nationale, in conditiile in care Guvernul reusea sa-si mentina promisiunile.
O eventuala nerespectare a conditiilor impuse de FMI ar fi prabusit cursul, considerau la acel moment analistii. De exemplu, tensiunile politice din octombrie 2009, care au accentuat ingrijorarile privind nerespectarea acordului cu FMI, au dus cursul din nou catre valori de aproape 4,3 lei pentru un euro.
De asemenea, vestile bune primite de la Fond in decembrie, privind eliberarea celei de-a patra transe au condus la o intarire a leului. Astfel, cursul a reactionat la orice fel de vesti care vizau relatia cu FMI, atat in directia deprecierii cat si a aprecierii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta