Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Leul, din nou la minim in fata euro

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Moneda nationala traverseaza o perioada dificila in fata euro, pe fondul tensiunilor din zona politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,6656 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta precedenta.

Noua valoare reprezinta si maximul istoric al cursului leu/euro, al doilea consecutiv si al treilea intr-o singura saptamana.

Cotatia de vineri, 19 ianuarie, de 4,6614 lei/euro a reprezentat maximul momentului, acesta fiind, insa, depasit in urmatoarea sedinta. Mai mult, tot saptamana tracuta, leul a inregistrat un minin in fata euro a doua zi dupa demisia premierului Mihai Tudose.

Insa, daca vineri leul se deprecia conform tendintei regionale, toate monedele din jur fiind in scadere, luni moneda noastra nationala a luat-o in sens invers. In timp ce leul scade fata de euro, coroana ceha si forintul unguresc se intaresc. Doar zlotul polonez se afla in foarte usoara scadere fata de moneda unica europeana.

Totodata, leul se depreciaza si fata de dolarul american, la un curs de 3,8059 lei/dolar, de la putin sub 3,8 lei/dolar cat a fost vineri. In acest caz, insa, deprecierea vine dupa o perioada de relativa apreciere.

Analistii estimau, inca de la finalul anului trecut, ca leul se va deprecia in fata monedei unice europene in acest an, pana la cotatii de 4,7 lei/euro, din cauza cresterii accelerate a deficitului comercial, pe fondul importurilor masive necesare pentru a satisface cererea de consum.

De altfel, si reprezentantii BNR au anuntat ca va fi permisa o flexibilitate mai mare pentru cursul de schimb, in contextul unui control mai strict al dobanzilor.

Totodata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca BNR va permite o fluctuatie a cursului de 5-6%, insa fara a preciza fata de ce referinta.

Alte articole din Valute

Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului. Citeste mai mult

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook