Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Leul, din nou la minim in fata euro

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Moneda nationala traverseaza o perioada dificila in fata euro, pe fondul tensiunilor din zona politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,6656 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta precedenta.

Noua valoare reprezinta si maximul istoric al cursului leu/euro, al doilea consecutiv si al treilea intr-o singura saptamana.

Cotatia de vineri, 19 ianuarie, de 4,6614 lei/euro a reprezentat maximul momentului, acesta fiind, insa, depasit in urmatoarea sedinta. Mai mult, tot saptamana tracuta, leul a inregistrat un minin in fata euro a doua zi dupa demisia premierului Mihai Tudose.

Insa, daca vineri leul se deprecia conform tendintei regionale, toate monedele din jur fiind in scadere, luni moneda noastra nationala a luat-o in sens invers. In timp ce leul scade fata de euro, coroana ceha si forintul unguresc se intaresc. Doar zlotul polonez se afla in foarte usoara scadere fata de moneda unica europeana.

Totodata, leul se depreciaza si fata de dolarul american, la un curs de 3,8059 lei/dolar, de la putin sub 3,8 lei/dolar cat a fost vineri. In acest caz, insa, deprecierea vine dupa o perioada de relativa apreciere.

Analistii estimau, inca de la finalul anului trecut, ca leul se va deprecia in fata monedei unice europene in acest an, pana la cotatii de 4,7 lei/euro, din cauza cresterii accelerate a deficitului comercial, pe fondul importurilor masive necesare pentru a satisface cererea de consum.

De altfel, si reprezentantii BNR au anuntat ca va fi permisa o flexibilitate mai mare pentru cursul de schimb, in contextul unui control mai strict al dobanzilor.

Totodata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca BNR va permite o fluctuatie a cursului de 5-6%, insa fara a preciza fata de ce referinta.

Alte articole din Valute

Valute

Leul se depreciaza accelerat pe fondul noii crize politice

Demisia premierului Mihai Tudose se resimte si in pietele financiare. Leul s-a depreciat in fata monedei unice europene, dupa o perioada de acalmie si a sarit, din nou, de 4,66 de lei pentru un euro pe piata interbancara. Initial, si indicii bursieri au deschis in scadere insa, pe parcursul sedintei, pierderile s-au mai estompat. Citeste mai mult

BNR a crescut dobanda-cheie. Unde vad analistii cursul si dobanzile in 2018 ?

Ecoul cresterii dobanzii de politica monetara de luni cu 0,25% pana la 2%, de la minimul istoric la care a stat timp de aproximativ 2 ani si 8 luni, s-a resimtit rapid in piata. Cursul a trecut din nou peste 4,65 lei pentru un euro, iar Robor si-a reluat cresterea. Unde vad analistii cursul de schimb si dobanzile in noul an care de abia a inceput? Citeste mai mult

Opinii recente

de paula n..

"Am apelat la ei deoarece in mai 2017 erau printre singurii cu fonduri. Am dus actele, a venit evaluatorul f repede, a durat ..."

Facebook