top banner

Isarescu: Leul nu s-a depreciat! A mai mancat din apreciere!

08 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Isarescu: Leul nu s-a depreciat! A mai mancat din apreciere!

BNR  este pregatita sa intervina rapid in cazul unor situatii de dezechibre pe pietele interbancare, la fel cum s-a intamplat si anul trecut, cand leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioara, iar in 2015 va ramane in zona de echilibru, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Acesta considera ca moneda nationala, desi reactioneaza la factorii externi si nu numai, nu este depreciata.
"Cu Grecia este un pericol mare! Trebuie avut in vedere si de catre Romania. Noi deja, la Banca Nationala, il avem în considerare. Eu nu cred ca se va intampla, dar riscul exista si ne pregatim sa gestionam orice fel de risc. Nu avem practic niciun instrument blocat, spre deosebire cu alte banci centrale. (...) Ca sa replic in terminologia unui ziar occidental, apropo de politica BCE ca nu mai are gloante, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament", a explicat Isarescu.
Referitor la evolutia leului din ultima perioada, guvernatorul BNR sustine ca nu am asistat la o depreciere ci la o reducere a aprecierii. "Noi nu vedem niciun fel de depreciere. Leul a crescut de la 4,52 lei/euro pana la 4,38 lei/euro, a stat tolanit si apoi s-a dus spre 4,48 lei/euro. S-a depreciat? Nu! A mai mancat din apreciere. In 2014, leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona aceasta de echilibru nici in acest an", a mai spus Mugur Isarescu.
El a adaugat ca la nivelul bancii centrale se considera ca zona de stabilitate a monedei nationale este cea de anul trecut, iar o variatie de cinci puncte procentuale nu este considerata apreciere sau depreciere a monedei nationale.
Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca banca centrala nu are un curs central, nu are paritati si nu se angajeaza sa tina cursul in anumite marje. "Cursul se duce unde il duce piata. Banca Nationala intervine daca apar dezechilibre date de factori emotionali", a mai spus Mugur Isarescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta