Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Euro doboara record dupa record

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Leul se depreciaza si atinge cea mai slaba valoare in raport cu euro din toate timpurile. Cursul oficial publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru marti a urcat la 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, si cu jumatate de ban fata de precedentul maxim istoric, inregistrat cu doar sapte sedinte in urma.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de dolarul american, insa previzibil, avand in vedere ca moneda americana este cotata indirect pe piata romaneasca, prin intermediul euro. Cotatia leu/dolar a fost marti de 3,9650 lei/dolar, in crestere cu peste 2 bani fata de sedinta precedenta.

Cursul leu/euro se afla sub presiune in ultima perioada din cauza politicilor salariale si fiscale ale Guvernului, care au dus la reaparitia dezechilibrelor in economie si pe fondul schimbarii de strategie din partea BNR, care a anuntat ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara, aproape de dobanda de politica monetara (plus/minus un punct procentual).

Banca centrala a motivat aceasta schimbare prin faptul ca ponderea creditelor in valuta a scazut la 40% si, in acest context, nu mai sunt foarte multi clienti care sunt supusi riscului valutar. In schimb, cresterea ponderii creditelor in lei a adus in prim plan vulnerabilitatea clientilor fata de dobanzile din piata monetara.

Unde vad economistii cursul anul viitor?

Insa flexibilitatea cursului se manifesta, in prezent, in sensul deprecierii leului in fata euro, evolutie anticipata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a avertizat ca leul este supus presiunilor de depreciere din cauza importurilor masive, determinate de politica de stimulare a consumului, care duce la adancirea deficitului comercial si, implicit, la necesar suplimentar de valuta.

In acelasi timp, si analistii economici avertizeaza tot mai des, in ultima vreme, cu privire la deprecierea inevitabila a leului in fata euro.
Acestia se asteapta ca raportul leu/euro sa se stabilizeze, in prima faza, in jurul valorii de 4,6 lei/euro, pentru ca, in a doua parte a anului viitor, sa isi reia cresterea.

“Ne asteptam ca raportul leu/euro sa fluctueze in intervalul 4,6 – 4,65 in perioada urmatoare. Insa, din cauza perspectivelor de inrautatire a echilibrelor macroeconomice si a incertitudinilor generate de politicile guvernamentale, recenta schimbare de strategie a BNR, catre o flexibilitate mai mare a cursului, ar putea determina o depreciere a leului peste acest nivel”, se subliniaza intr-un  raport Raiffeisen.

De asemenea, si economistii Bancii Transilvania se asteapta la o depreciere a leului, pe medie, in 2018 fata de 2017.

“Persistenta unui climat investitional dificil si acumularea de tensiuni macroeconomice si in spatiul public, coroborate cu semnalele emise recent de BNR (prioritate acordata ratelor de dobanda) ne-au determinat sa ajustam prognozele privind evolutia cursului euro/leu. Astfel, noile previziuni indica un nivel mediu anual pentru cursul de schimb EUR/RON in urcare de la 4,56 in 2017, 4,65 in 2018, respectiv 4,63 in 2019”, se mentioneaza intr-un raport al Bancii Transilvania.

Alte articole din Valute

Valute

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Leul, din nou la minim in fata euro

Moneda nationala traverseaza o perioada dificila in fata euro, pe fondul tensiunilor din zona politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,6656 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta precedenta. Citeste mai mult

Opinii recente

de Nicoleta Mazalu

"Au credite cu robor la 6 luni dar surpriza. . . actualizat din 3 in 3 luni. Si normal. . . robor la 6 luni e mai mare mult ..."

Facebook