top banner

Deprecierea leului este provocata de iesirile de capital

23 Septembrie 2013 | Autor: Conso

Din luna august, cursul de schimb a inceput un nou ciclu de crestere, care s-ar putea prelungi pentru o perioada mai indelungata. Schimbarile sunt generate de iesirile de capital si afecteaza nu doar Romania, ci toate tarile emergente.
La inceputul lui august, cursul euro-leu s-a aflat sub pragul de 4,40, pentru ca ulterior sa urce dincolo de 4,55. La inceputul lunii septembrie, scenariul s-a repetat si de aceasta data cursul euro este impins spre 4,60 lei.
Conform unui raport publicat de BNP Paribas, aceasta evolutie nu afecteaza doar Romania, ci toate tarile emergente. In perioada mai-iunie 2013 si apoi in luna august, au avut loc iesiri importante de capital, care au depreciat monedele emergente.
Fata de luna aprilie, indicele cursurilor de schimb al tarilor cu cele mai mari fluxuri de capital a scazut cu aproape 8%. Tarile din Europa Centrala si de Est – Romania, Ungaria, Cehia si Polonia -  au rezistat cel mai bine la aceste turbulente financiare.
Analistii BNP Paribas considera ca actuala tendinta de inversare a fluxurilor de capital s-ar putea prelungi pe o perioada destul de lunga, ceea ce inseamna ca leul nu este de asteptat sa recupereze prea curand terenul pierdut.
Investitorii straini isi retrag banii din 2 motive pricipale:
-    banca centrala a Statelor Unite este de asteptat sa inceapa sa isi diminueze programul de achizitii de active financiare, ceea ce va conduce la o lichiditate scazuta pe pietele financiare; In aceste conditii, accesul la finantare mai deveni mai dificil pentru guverne si corporatii;
-    ultimii 3 ani au aratat un proces de incetinire a cresterii economice in majoritatea economiilor emergente, iar fundamentele macroeconomice s-au deteriorat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta