Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cursul urca din nou. De ce se depreciaza leul?

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Leul incheie saptamana cu o noua scadere fata de euro, iar aceasta tendinta va continua. Avertismentul vine de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta sustine ca tendinta de depreciere a leului este de durata, din cauza cresterii deficitului comercial, alimentat de politicile de stimulare a consumului.

In aceasta saptamana, cursul leu/euro a sarit de 4,6 lei pentru prima data din vara anului 2012 incoace, cand leul s-a depreciat pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Romaniei.
Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,6390 lei/euro, in crestere fata de sedinta anterioara cu peste un ban si cu 4 bani si jumatate fata de vinerea trecuta.

Guvernatorul BNR a mentionat ca, in prezent, cursul leu/euro se afla la “un nivel de relativ echilibru” si reflecta fundamentele economice.

“Aici il vedem, in aceasta zona, cu problemele pe care vi le-am spus. A la long trebuie sa rezolvam deteriorarea in mod evident (nu este o tendinta temporara) a balantei comerciale si mai ales pe componenta de bunuri de consum”, a declarat guvernatorul BNR.

Deprecierea leului, cu pasi mici, dar de durata

Mugur Isarescu a mai precizat ca, in regiune, leul a avut o evolutie mai stabila decat forintul unguresc sau zlotul polonez insa, per ansamblu, s-a observat o tendinta de depreciere mai de durata la leu.

“Nu vorbim de cifre mari, sunt cifre mici, dar tendinta este categoric asociata cu situatia balantei de plati. Si aici avem, spre deosebire si de zlot si de forint, o situatie in deteriorare a balantei comerciale. Cresc exporturile cu 9%, dar cresc importurile cu 11 – 12% si, avand in vedere ca baza este oricum dezechilibrata, adica importurile sunt mai mari decat exportuirile, chiar daca ar creste in acelasi ritm, balanta comercial s-ar deteriora. Semnificativ mai este faptul ca Ungaria are excedent comercial, iar Polonia este aproape pe echilibru, iar noi, la noua luni, avem un deficit comecial de 8 miliarde de euro. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit este acoperit partial. Dar orice incetinire a acestei acoperiri pune presiune pe curs”, a mai spus guvernatorul BNR.

Ingrijorator este, in opinia sa, faptul ca deteriorarea balantei comerciale vine in mare parte din importul de bunuri de consum, nu pe bunuri intermediare, care ar duce ulterior la exporturi, sau pe bunuri de capital.

“Atat timp cat deteriorarea balantei comerciale este pe bunuri de consum, si in crestere, si nu de acum, ci din 2014 – 2015, de cand cu teoria de stimulare a consumului, nu e decat o singura citire: ne ambitionam sa cream locuri de munca in strainatate”, a adaugat Isarescu.

Cursul, sacrificat in favoarea dobanzilor

Mai mult, BNR a anuntat ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb in perioada urmatoare, pentru a permite stabilizarea dobanzile la lei.

Reprezentantii BNR spun ca, in prezent, este mai importanta protectia clientilor cu credite in lei, care pot fi afectati de o crestere necontrolata a dobanzilor din piata monetara.

In trecut, BNR a optat mai degraba pentru stabilitatea cursului, si a permis o fluctuatie mai ampla a dobanzilor, pentru a diminua riscul valutar la care erau expusi clientii cu credite in valuta, avand in vedere ca ponderea acestora din urma era mult mai mare decat cea a creditelor in lei.

Acum, ponderea imprumuturilor in valuta a scazut sub 40% din total, iar guvernatorul BNR estimeaza ca aceasta va ajunge chiar in jur de 30%, ceea ce reprezinta un nivel optim.

Alte articole din Valute

Valute

Leul se depreciaza accelerat pe fondul noii crize politice

Demisia premierului Mihai Tudose se resimte si in pietele financiare. Leul s-a depreciat in fata monedei unice europene, dupa o perioada de acalmie si a sarit, din nou, de 4,66 de lei pentru un euro pe piata interbancara. Initial, si indicii bursieri au deschis in scadere insa, pe parcursul sedintei, pierderile s-au mai estompat. Citeste mai mult

BNR a crescut dobanda-cheie. Unde vad analistii cursul si dobanzile in 2018 ?

Ecoul cresterii dobanzii de politica monetara de luni cu 0,25% pana la 2%, de la minimul istoric la care a stat timp de aproximativ 2 ani si 8 luni, s-a resimtit rapid in piata. Cursul a trecut din nou peste 4,65 lei pentru un euro, iar Robor si-a reluat cresterea. Unde vad analistii cursul de schimb si dobanzile in noul an care de abia a inceput? Citeste mai mult

Opinii recente

de Vasiloiu Gabriel

"Am un card de debit Visa eliberat de BRD. Am disponibil in cont 770 lei. Am incercat sa cumpar carti de pe Amazon. ..."

Facebook