Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Cursul urca din nou. De ce se depreciaza leul?

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Leul incheie saptamana cu o noua scadere fata de euro, iar aceasta tendinta va continua. Avertismentul vine de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta sustine ca tendinta de depreciere a leului este de durata, din cauza cresterii deficitului comercial, alimentat de politicile de stimulare a consumului.

In aceasta saptamana, cursul leu/euro a sarit de 4,6 lei pentru prima data din vara anului 2012 incoace, cand leul s-a depreciat pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Romaniei.
Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,6390 lei/euro, in crestere fata de sedinta anterioara cu peste un ban si cu 4 bani si jumatate fata de vinerea trecuta.

Guvernatorul BNR a mentionat ca, in prezent, cursul leu/euro se afla la “un nivel de relativ echilibru” si reflecta fundamentele economice.

“Aici il vedem, in aceasta zona, cu problemele pe care vi le-am spus. A la long trebuie sa rezolvam deteriorarea in mod evident (nu este o tendinta temporara) a balantei comerciale si mai ales pe componenta de bunuri de consum”, a declarat guvernatorul BNR.

Deprecierea leului, cu pasi mici, dar de durata

Mugur Isarescu a mai precizat ca, in regiune, leul a avut o evolutie mai stabila decat forintul unguresc sau zlotul polonez insa, per ansamblu, s-a observat o tendinta de depreciere mai de durata la leu.

“Nu vorbim de cifre mari, sunt cifre mici, dar tendinta este categoric asociata cu situatia balantei de plati. Si aici avem, spre deosebire si de zlot si de forint, o situatie in deteriorare a balantei comerciale. Cresc exporturile cu 9%, dar cresc importurile cu 11 – 12% si, avand in vedere ca baza este oricum dezechilibrata, adica importurile sunt mai mari decat exportuirile, chiar daca ar creste in acelasi ritm, balanta comercial s-ar deteriora. Semnificativ mai este faptul ca Ungaria are excedent comercial, iar Polonia este aproape pe echilibru, iar noi, la noua luni, avem un deficit comecial de 8 miliarde de euro. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit este acoperit partial. Dar orice incetinire a acestei acoperiri pune presiune pe curs”, a mai spus guvernatorul BNR.

Ingrijorator este, in opinia sa, faptul ca deteriorarea balantei comerciale vine in mare parte din importul de bunuri de consum, nu pe bunuri intermediare, care ar duce ulterior la exporturi, sau pe bunuri de capital.

“Atat timp cat deteriorarea balantei comerciale este pe bunuri de consum, si in crestere, si nu de acum, ci din 2014 – 2015, de cand cu teoria de stimulare a consumului, nu e decat o singura citire: ne ambitionam sa cream locuri de munca in strainatate”, a adaugat Isarescu.

Cursul, sacrificat in favoarea dobanzilor

Mai mult, BNR a anuntat ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb in perioada urmatoare, pentru a permite stabilizarea dobanzile la lei.

Reprezentantii BNR spun ca, in prezent, este mai importanta protectia clientilor cu credite in lei, care pot fi afectati de o crestere necontrolata a dobanzilor din piata monetara.

In trecut, BNR a optat mai degraba pentru stabilitatea cursului, si a permis o fluctuatie mai ampla a dobanzilor, pentru a diminua riscul valutar la care erau expusi clientii cu credite in valuta, avand in vedere ca ponderea acestora din urma era mult mai mare decat cea a creditelor in lei.

Acum, ponderea imprumuturilor in valuta a scazut sub 40% din total, iar guvernatorul BNR estimeaza ca aceasta va ajunge chiar in jur de 30%, ceea ce reprezinta un nivel optim.

Alte articole din Valute

Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului. Citeste mai mult

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook