Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cursul de schimb graviteaza in jurul acordului cu FMI

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Valute

 

Analistii evita sa se pronunte asupra unei evolutii viitoare a cursului euro/leu, atata vreme cat acesta depinde in principal de succesul masurilor impuse de guvern. Pe de alta parte, interventiile BNR in piata valutara au fost din ce in ce mai evidente iar analistii considera ca s-au cheltuit sume importante pentru a tine cursul in frau.

In ultima luna, moneda nationala a reusit sa isi limiteze pierderile, iar cotatiile pe piata valutara nu au depasit decat ocazionat pragul de 4,2 lei/euro. De cele mai multe ori leul s-a desprins din plutonul valutelor regionale, iar cand zlotul, forintul maghiar sau coroana ceha pierdeau teren important in fata euro, moneda nationala inregistra evolutii mult mai bune.

BNR – suspectata ca a protejat leul

Aceasta desprindere fata de tendinta regionala a facut ca analistii sa suspecteze interventii masive ale Bancii Centrale in piata, in incercarea de a limita deprecierea leului.

“Consideram ca scaderea cu aproape 400 milioane euro a rezervei valutare ar putea fi explicata prin interventiile BNR in piata pentru a limita deprecierea leului. Din estimarile noastre, dimensiunea acestor interventii se cifreaza intre 500 si 1.000 milioane euro”, a precizat Alexandru Chidesciuc, economist sef la ING Bank.

El crede ca o interventie atat de masiva a BNR in piata inseamna ca presiunile de depreciere au fost simtitoare si, cel mai probabil, nu exista exces de lichiditate. In consecinta, in urmatoarea perioada cel mai probabil, vom asista la o volatilitate pronuntata a dobanzilor interbancare.

Analistii ING Bank considera ca BNR va proteja in continuare cursul de schimb si nu va permite depasirea pragului de 4,2 lei/euro. Pentru finalul lunii iunie, ei vad un curs de 4,15 lei/euro, urmand ca in trimestrul III cotatiile sa creasca usor, spre 4,2 lei/euro.

Deciziile guvernului vor influenta substantial cursul


Daca BNR a intervenit in piata pentru a sustine leul si pentru a contracara presiunile de depreciere, soarta finala a monedei nationale se afla la guvern. Analistii considera ca evolutia cursului de schimb atarna de succesul pe care masurile de asuteritate propuse il vor avea.


“Este dificil de emis o prognoza pe evolutia cursului. Exista o comunicare deficitara a modului in care vor fi aplicate masurile de ajustare a cheltuielilor, extindere a bazei de impozitare si reducere a evaziunii”, precizeaza Florian Libocor, economist-sef la BRD.

Doar daca guvernul va reusi sa respecte cele agreate cu FMI si sa continue ajustarile in economie este posibil ca incertitudinile si neincrederea sa scada, ceea ce va ajuta procesul de reasezare si revenire a economiei.

“Problema este ca nu exista timp pentru mai multe incercari, iar masurile sunt limitate atat ca numar cat si ca eficienta, pe masura ce timpul trece. Situatia este sensibila insa nu la fel de dificila precum cea a altor economii precum Grecia. Astfel, cred ca daca exista vointa, fermitate si intransigenta, economia poate fi stabilizata mai repede”, a precizat Libocor.         

O atitudine la fel de rezervata are si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, care considera ca orice derapaj in acordul cu FMI va fi taxat aspru de investitori, iar acest lucru se va repercuta si asupra cursului.

“In ultima perioada, cursul este influentat in primul rand de factori externi, legati de sentimentul investitorilor pe pietele globale. In al doilea rand, in cazul leului intervin si factorii locali, legati in primul rand de masurile de austeritate bugetara”, a mentionat Ionut Dumitru.

Alte articole din Valute

Valute

Brexit-ul dur impulsioneaza lira sterlina

Oficialii britanici au trasat directiile viitoare in privinta Brexit-ului, punand, astfel, capat speculatiilor pe aceasta tema. Guvernul de la Londra a optat pentru varianta catalogata a fi dura de iesire din Uniunea Europeana, care presupune renuntarea inclusiv la statutul de membru al pietei unice. Citeste mai mult

Previziuni pozitive pentru dolar in 2017

Rezerva Federala Americana (Fed) va continua sa intareasca politica monetara in cursul acestui an, fiind posibila accelerarea ritmului majorarii dobanzilor. In aceste conditii, economiile expuse la moneda americana vor avea de suferit. In Europa, economia va fi grevata de incertitudinile generate de alegeri. Citeste mai mult

Opinii recente

de Marie-Anne Budur

"În luna septembrie anul 2015 am f?cut demersurile pentru un credit ipotecar la Garanti Bank. De?i sunt cu cardul de salariu la dân?ii ..."

Facebook