top banner

Curs de 4,7 lei/euro in prima parte a anului viitor

09 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Leul se va deprecia treptat fata de euro, in perioada urmatoare, sub privirile “ingaduitoare” ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Economistii UniCredit Bank estimeaza un curs de 4,6 – 4,7 lei/euro in primul trimestru al anului viitor, in conditiile in care si dobanzile urmeaza sa creasca.
“Leul este supraevaluat in continuare din cauza intrarilor de capital in scadere si a majorarii costului unitar cu forta de munca. Tendinta de depreciere caracteristica lunilor de toamna, impreuna cu riscurile fiscale si politice ar putea mentine cursul EUR-RON in preajma sau chiar desupra nivelului de 4,6 pana la finalul anului. Suntem de parere ca BNR va ingadui o depreciere graduala a leului, iar tranzitia spre intervalul de tranzactionare de 4,6-4,7 se va produce in primul trimestru al anului 2018, coincizand cu inceputul ciclului de majorare a dobanzii de politica monetara”, se arata intr-un raport al bancii.
De altfel, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta, in contextul majorarii Robor, ca banca centrala va acorda o mai mare atentie stabilizarii dobanzilor, in detrimentul cursului de schimb. Guvernatorul sustine ca aceasta schimbare este necesara in contextul inversarii raportului dintre creditul in valuta si cel in lei (40% - 60%), ceea ce inseamna ca debitorii ar fi mai afectati de o majorare brusca a dobanzilor decat de o depreciere a leului.
Unde ar putea ajunge dobanzile anul viitor?
Economistii Unicredit mai noteaza faptul ca BNR a majorat dobanda la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si anticipeaza o noua majorare de 25 de puncte de baza in noiembrie, urmand ca in prima jumatate a anului 2018 sa decida majorarea dobanzii de politica monetara treptat, in trei valuri succesive cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,5% pe an.
Asta inseamna, implicit, si o majorare a dobanziilor din piata, pentru ca BNR a promis ca dobanda interbancara se va situa in interiorul coridorului de dobanzi din jurul ratei de politica monetara, in prezent 1,75% plus/minus 1,25 puncte procentuale. In noiembrie, coridorul urmeaza sa se ingusteze la un punct procentual, unde va ramane pentru o vreme, dupa cum anunta guvernatorul BNR. In consecinta, daca dobanda de politica monetara va creste pana la 2,5% in 2018, la finele anului viitor dobanzile de referinta pentru credite se vor situa in intervalul 2,5% plus/minus un punct procentual.
In paralel, si inflatia anuala ar putea accelera peste 2% din cauza reintroducerii accizei la carburanti si a scumpirii energiei electrice si gazelor naturale, toate reflectate in preturile platite de consumatori.
Avertismente cu privire la politica de taxe
Pe de alta parte, economistii UniCredit avertizeaza asupra faptului ca dupa crsterea economica din acest an de 5,3%, urmeaza o incetinire la 3,6% anul viitor.
“Cresterea economica rapida este pusa in pericol de accentuarea dezechilibrelor fiscale si externe. La mai putin de 10 ani de la unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa, guvernul Romaniei repeta multe dintre greselile care au condus la recesiunea severa din 2009-2010. Politica fiscala reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii macroeconomice. Guvernul continua sa implementeze masuri populiste, desi resursele sunt limitate”, subliniaza specialistii citati.
In aceste conditii, Guvernul risca sa incheie anul 2018 cu un deficit bugetar de aproximativ 3,7% din PIB, pentru ca veniturile bugetare nu pot finanta relaxarea fiscala planificata pentru anul viitor. Aceasta estimare a deficitului ia in calcul o continuare a reducerii investitiilor publice.
Expertii UniCredit mai noteaza faptul ca deprecierea leului ar putea ajuta exportatorii, insa acest ajutor va fi anihilat de majorarile frecvente ale salariului minim pe economie, care vor continua sa erodeze marjele de profit ale exportatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta