Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

BNR a crescut dobanda-cheie. Unde vad analistii cursul si dobanzile in 2018 ?

Autor: Alina Simion |

Publicat in: Valute

 

Ecoul cresterii dobanzii de politica monetara de luni cu 0,25% pana la 2%, de la minimul istoric la care a stat timp de aproximativ 2 ani si 8 luni, s-a resimtit rapid in piata. Cursul a trecut din nou peste 4,65 lei pentru un euro, iar Robor si-a reluat cresterea. Unde vad analistii cursul de schimb si dobanzile in noul an care de abia a inceput?

BNR a publicat marti un curs de referinta de 4,6571 lei pentru un euro, in crestere cu peste 2 bani, tintind astfel maximul istoric inregistrat in ultima sedinta a anului trecut, de 4,6597 lei pentru un euro.

Si Robor la 3 luni, cel mai relevant indicator pentru credite,  a revenit pe o usoara crestere, nivelul afisat marti de Banca Centrala fiind de 2,04%, dupa ce in luna decembrie a inregistrat o evolutie de scadere lenta, de aproximativ 0,2%, pana la 2%.

Analistii au anticipat o crestere a dobanzii-cheie inca de anul trecut, insa prognozele nu luau in considerare o astfel de decizie de la inceputul anului, ci in general acestia se asteptau ca majorarea sa aiba loc din primavara.

Cum va evolua leul?

In ciuda unui leu mai flexibil, cu o depreciere de 1%, care a atins un echilibru in decurs de cateva zile, analistii nu vad leul in fluctuatie libera, din cauza riscurilor pe inflatie.

“Mai degraba vedem un interval mai sus de 4,60-4,70 lei pentru un euro, cu un interval de variatie putin mai mare decat pana acum. In continuare este o grija destul de ridicata in a controla si cursul si asteptarile de curs din care deriva si asteptarile inflationiste”, considera economistul-sef al ING Bank, Ciprian Dascalu.

In acest sens, el subliniaza ca impactul cursului de schimb asupra inflatiei in Romania si asupra anticiparilor inflationiste este foarte mare.

“Suntem in continuare invatati sa gandim in euro. In conditiile in care toate bunurile cu valoare ridicata sunt cotate in euro, impactul este mai mare decat in alte tari in care preturile acestor bunuri sunt exprimate in moneda locala”, sustine Dascalu.

Robor este asteptat sa creasca la 3-3,5%

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFB) este de parere ca Robor la 3 luni se va incadra in intervalul 3-3,5%.

“De ce nu mai jos de 3%? Cu o inflatie care foarte probabil va depasi marginal acest nivel ca medie armonizata pe 2018 vom avea dobanzi reale negative, incompatibile ca si atractivitate pentru o economie ca cea a Romaniei. Pe de alta parte, un nivel care sa depaseasca semnificativ un nivel de 3,5% va deveni o problema prin descurajarea investitiilor”, estimeaza Guda.

 „Faptul ca exista de la o zi la alta fluctuatii de 0,1 pp la Robor ar putea sa nici nu influenteze costurile la credite, deoarece multe banci utilizeaza valori ale Robor de la sfarsitul unei luni sau ca medie a valorilor pe o anumita perioada. Fluctuatii de +/1 pp in acel interval ar trebui sa fie normale, dar din ce in ce mai retranse si apropriate de dobanda de politica monetara”, considera Horia Braun, economistul-sef al BCR.

Alte articole din Valute

Valute

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Leul, din nou la minim in fata euro

Moneda nationala traverseaza o perioada dificila in fata euro, pe fondul tensiunilor din zona politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,6656 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta precedenta. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook