Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare:Pot sa depun mai putin decat am stabilit in contract?

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Daca in contractul de economisire - creditare ma angajez sa economisesc o anumita suma lunar/anual si ulterior economisesc mai putin este vreo problema? sa zicem ca am de depus pe an 2000 lei si depun 1500 mai primesc prima de la stat? Dumitru Maria, Bucuresti

Raspuns:

Daca sunteti interesat in obtinerea creditului pentru domeniul locativ (creditul Bauspar), consecinta depunerilor neregulate si sub valoarea ratei stabilite este intarzierea momentului repartizarii, respectiv data cand  va veti putea  retrage economiile si , dupa caz,   prima  de stat si cand  veti   putea solicita creditul pentru domeniul locativ . 

Mai exact,  soldul minim de  economisit stabilit  prin contract (40% sau 50% din suma contractata in functie de tipul de contract) se va atinge mai tarziu.
 
Daca  sunteti interesat doar de randamentul produsului datorat primei de la stat, atunci trebuie sa  stiti   ca valoarea primei pe care o  veti obtine  va fi cu atat mai mica cu cat se va diminua valoarea depunerii  anuale.  Acest lucru poate fi considerat mai mult o pierdere decat o problema.

Conform legii, cuantumul primei de stat este, incepand din anul 2009, in procent de 25%  din suma economisita in decursul unui an calendaristic, neputand depasi cuantumul maxim de 250 Euro (echivalent in lei).

Prin urmare prima se stabileste doar in functie de depunerile efectiv realizate in cadrul unui an calendaristic,  fiind deci conditionata de comportamentul de economisire al clientului. In cazul in care clientul nu face depuneri intr-un an calendaristic de economisire, nu beneficiaza de prima de la stat pentru acel an.  
 
Astfel, in cazul in care veti depune 1500 lei, aplicand procentul de 25% la aceasta valoare,  dvs. veti putea beneficia de o prima de 375 lei. Daca ati depune 2000 lei ati putea beneficia de 500 lei prima de stat.
 
Pentru anul de economisire 2009 valoarea depunerii maxime pentru obtinerea primei de stat in cuantumul sau maxim de 250 Euro, respectiv 1057 lei in echivalent a fost de 4229 lei.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook