Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare:ce se intampla daca nu pot justifica sumele folosite?

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Vreau sa folosesc banii din contul de economisire creditare pentru renovarea casei. Inclusiv prima de la stat pe 3 ani. Firma cu care am lucrat nu vrea sa imi dea facturi si chitante pe toata suma asa ca nu am un minus de 3.000 lei pe care nu ii pot justifica la banca. Ce se poate intampla, trebuie sa dau banii inapoi daca ii folosesc si nu pot sa ii justific ulterior? Constantinescu Elvira, Bucuresti

Raspuns: Conform prevederilor legale in vigoare, clientii bancilor pentru locuinte sunt tinuti a face dovada utilizarii in scop locativ atat a sumei economisite de acestia cat si a primelor de stat numai in cazul in care contractul de economisire-creditare este repartizat inainte de perioada minima de economisire de 5 ani. Dupa 5 ani de economisire, clientii isi pot retrage economiile iar prima o pot investi in orice alt scop decat cel locativ, fara a mai fi necesar sa prezinte documente justificative pentru utilizarea sumelor. Pentru ca un contract sa fie repartizat, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile de: timp de asteptare minim, sold minim economisit si cifra de evaluare atinsa.

Perioada de timp pe care clientii bancilor pentru locuinte o au la dispozitie pentru prezentarea documentelor justificative este de 2 ani de la data de repartizare. Data de repartizare este data cand clientului i se pun la dispozitie, neconditionat,  economiile proprii urmand ca primele de stat sa fie eliberate ulterior, pe parcurs ce se prezinta documentele justificative (daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului).

Documentele justificative vor acoperi ca si valoare atat economiile proprii cat si primele de stat. Pe parcurs ce se prezinta documente justificative se elibereaza transe anuale ale primelor de stat, economiile fiind deja puse la dispozitia clientului. Daca documentele justificative acopera ca si valoare toata suma (economii + prime) atunci se elibereaza toate transele de prime de stat inregistrate pe cont pe parcursul anilor de economisire.

Data de emitere a documentelor justificative (facturi, bonuri fiscale etc.) trebuie sa fie ulterioara datei de repartizare. Nu se accepta documente justificative cu o data anterioara intrucat se urmareste justificarea economiilor realizate in cadrul contractului de economisire-creditare pentru domeniul locativ, si nu a altor sume.

 Referitor la cazul prezentat subliniem urmatoarele:

1. facturile nu trebuie sa fie emise in mod obligatoriu de acelasi furnizor sau prestator de servicii;

2. daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului de economisire-creditare, astfel incat sa nu mai fie necesara justificarea utilizarii, aveti la dispozitie 2 ani de la data repartizarii contractului pentru a justifica sumele si cu alte facturi emise pentru achizitii de produse, materiale sau servicii ce fac obiectul lucrarilor de moderninzare, amenajare, reabilitare etc. in domeniul locativ;

3. atata timp cat economiile proprii vi se elibereaza neconditionat la data de repartizare si numai primele de stat se elibereaza ulterior in transe (ca urmare a justificarii utilizarii pentru domeniul locativ)  nu exista pericolul de a restitui dumneavoastra bancii sume banesti. Transele de prime ramase nejustificate se vor restitui de catre banca la ministerul de resort dupa 2 ani;

4. consideram ca timpul de justificare este suficient de lung pentru justificare, si este imposibil sa nu faceti si alte investitii locative (imbunatariri, modernizari, etc.) in aceasta perioada, astfel incat sa aduceti toate documentele necesare pentru intreaga suma.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook