top banner

Economisire-creditare:ce se intampla daca nu pot justifica sumele folosite?

09 Mai 2010 | Autor: Oana Folcic

Conform prevederilor legale in vigoare, clientii bancilor pentru locuinte sunt tinuti a face dovada utilizarii in scop locativ atat a sumei economisite de acestia cat si a primelor de stat numai in cazul in care contractul de economisire-creditare este repartizat inainte de perioada minima de economisire de 5 ani. Dupa 5 ani de economisire, clientii isi pot retrage economiile iar prima o pot investi in orice alt scop decat cel locativ, fara a mai fi necesar sa prezinte documente justificative pentru utilizarea sumelor. Pentru ca un contract sa fie repartizat, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile de: timp de asteptare minim, sold minim economisit si cifra de evaluare atinsa.
Perioada de timp pe care clientii bancilor pentru locuinte o au la dispozitie pentru prezentarea documentelor justificative este de 2 ani de la data de repartizare. Data de repartizare este data cand clientului i se pun la dispozitie, neconditionat,  economiile proprii urmand ca primele de stat sa fie eliberate ulterior, pe parcurs ce se prezinta documentele justificative (daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului).
Documentele justificative vor acoperi ca si valoare atat economiile proprii cat si primele de stat. Pe parcurs ce se prezinta documente justificative se elibereaza transe anuale ale primelor de stat, economiile fiind deja puse la dispozitia clientului. Daca documentele justificative acopera ca si valoare toata suma (economii + prime) atunci se elibereaza toate transele de prime de stat inregistrate pe cont pe parcursul anilor de economisire.
Data de emitere a documentelor justificative (facturi, bonuri fiscale etc.) trebuie sa fie ulterioara datei de repartizare. Nu se accepta documente justificative cu o data anterioara intrucat se urmareste justificarea economiilor realizate in cadrul contractului de economisire-creditare pentru domeniul locativ, si nu a altor sume.
 Referitor la cazul prezentat subliniem urmatoarele:
1. facturile nu trebuie sa fie emise in mod obligatoriu de acelasi furnizor sau prestator de servicii;
2. daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului de economisire-creditare, astfel incat sa nu mai fie necesara justificarea utilizarii, aveti la dispozitie 2 ani de la data repartizarii contractului pentru a justifica sumele si cu alte facturi emise pentru achizitii de produse, materiale sau servicii ce fac obiectul lucrarilor de moderninzare, amenajare, reabilitare etc. in domeniul locativ;
3. atata timp cat economiile proprii vi se elibereaza neconditionat la data de repartizare si numai primele de stat se elibereaza ulterior in transe (ca urmare a justificarii utilizarii pentru domeniul locativ)  nu exista pericolul de a restitui dumneavoastra bancii sume banesti. Transele de prime ramase nejustificate se vor restitui de catre banca la ministerul de resort dupa 2 ani;
4. consideram ca timpul de justificare este suficient de lung pentru justificare, si este imposibil sa nu faceti si alte investitii locative (imbunatariri, modernizari, etc.) in aceasta perioada, astfel incat sa aduceti toate documentele necesare pentru intreaga suma.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii