Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se calculeaza despagubirea in cazul daunei totale?

Ovidiu Matei, inspector asigurari la Pintilie Broker de Asigurare

AUTOR:

Ovidiu Matei, inspector asigurari la Pintilie Broker de Asigurare

Data publicarii:

Intrebare: In 20.02.2010 am fost implicata intr un accident rutier soldat cu avarierea auto marca Mercedez-Benz E 200 CDI Classic Diesel, anul de fabricatie 2000, din culpa exclusiva a unui asigurat la ASTRA asigurari Cta. Dupa multe insistente la inspectorul de caz, am aflat ca este necesar un deviz estimativ de reparatii de la service-ul agreat de noi(am impus eu Tiriac Service).Valoarea reparatiilor din deviz este de 32000 lei. La insistente prelungite, inspectorul mi a zis ca se incadreaza la dauna totala si mi a comunicat verbal ca valoarea max de despagubire este de 14.311 lei si epava ne ramane noua. Intrebarile sunt:
1. Cum se calculeaza valoarea despagubirii in cazul expus si care este normativul in baza caruia se face acest calcul?
2.Se tine cont la acest calcul de starea masinii , dovezile de reparatii, facturi cu piese in suma de 6000 lei , care au fost montate cu 3 luni inaintea accidentului?
Multumesc mult si astept parerea dvs de specialist. Trasca Iuliana, Constanta

Raspuns: Pentru a calcula valoarea despagubirii, se pleaca de la suma asigurata trecuta pe polita de asigurare din care se scade valoarea epavei. Diferenta de bani si masina propriu-zisa, va revin dumneavoastra.

Principala  problema o reprezinta insa modul  in care se evaluaza epava.

De asemenea, mai poate interveni o problema: la data emiterii politei , autoturismul avea spre exemplu varsta de 2 ani. La data producerii evenimentului, masina are are deja 3 ani impliniti, calculati de la data fabricatiei – luna si an.

In acest caz se recalculeaza suma asigurata . Mai concret aceasta va scadea. Adica valorii de nou i se aplica un grad de uzura mai mare iar dumneavoastra in final primiti mai putini bani.  

In ceea ce priveste reparatiile, imbunataririle sau modificarile de orice fel, acestea nu se iau in considerare decat daca ati solicitat emiterea unui supliment de asigurare si ati platit o prima de asigurare pentru acoperirea acestor imbunatatiri.

Opinii recente

de Ioan Nemes

"Sunt Ionuc din 2013-2017(inclusiv) am pus cate 4500 lei in fiecare an la bcr(banca pt locuinte) ca sa constat acuma in 21 mai ..."

Facebook