top banner

Daca inchiriez locuinta trebuie sa schimb polita de asigurare?

10 Martie 2010 | Autor: Ovidiu Matei

In cazul in care inchiriati apartamentul, nu se produce nici o modificare in contractul de asigurare. Practic locuinta este cea asigurata iar dumneavoastra ca proprietar sunteti cel care va fi despagubit in caz de daune. Nu conteaza cine locuieste in apartament.
In cazul in care un chirias pleaca cu bunuri ale proprietarului, acesta din urma va fi despagubit in cazul in care face plangere la politie. Astfel se considera furt si este despagubit in totalitate, daca bunurile respective au fost incluse in polita de asigurare.
Eventual, chiriasul isi poate face asigurare de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar pentru alte cazuri decat furtul voit al chiriasului.
Proprietarul poate obliga chiriasul sa isi incheie o astfel de polita. Sunt  acoperite  prejudiciile  provocate  de chirias, ca urmare a unor acte sau fapte savarsite din culpa sa, prin care devine raspunzator  fata  de  proprietar,  in  baza contractului de inchiriere. Prejudiciile pot tine de  folosinta  spatiului  conform  destinatiei, conditile de intretinere, pastrare si predare a spatiului la predarea locatiunii. In cazul producerii evenimentului asigurat se despagubesc:
a) sumele pe care chiriasul este obligat sa le plateasca cu titlu de daune pentru prejudicii  provocate proprietarului, prin vatamari corporale si/sau  pagube la bunurile acestuia (avarieri, distrugeri, deteriorari), ca efect al unor acte sau fapte neintentionate care incalca obligatiile contractului de inchiriere;
b)  cheltuielile de judecata facute de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii chiriasului la plata despagubirilor, daca acesta a fost obligat prin hotarare judecatoreasca la plata acestora;
c)  cheltuielile de judecata facute de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat sa plateasca despagubiri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul