Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Am lucrat 11 ani in tara.Pot contribui din strainatate la fondul de pensii?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii SAFPP

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii SAFPP

Data publicarii:

Intrebare: Sunt roman - si lucrez in strainatate, cu statut de cetatean roman rezident in strainatate.
Ce posibilitate ar exista de a continua contributia la fondul de pensie? Am 11 ani lucrati in Romania (deci 11 ani de contributie), dar am vazut ca sunt necesari cel putin 15 ani de contributie.
Mike , Bucuresti

Raspuns:

Trebuie verificat daca figurati in evidenta CNPAS ca si contribuabil sau in functie de varsta poate chiar ca si participant la un fond de pensii privat, prin repartizare aleatorie. In caz contrar nu poate exista posibilitatea aderarii la un fond de pensii facultative intrucat nu sunt platite contributii de asigurari sociale la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale - CNPAS.

Totusi daca nu figurati este recomandata incheierea unui contract cu CNPAS in baza caruia sa fie achitata o suma lunara reprezentand contributii la asigurarile sociale de stat astfel incat, ulterior, sa puteti adera la un fond de pensii facultative.

In aceasta situatie, veti putea adera si la Pilonul II (sistemul de pensii private obligatorii), iar contributia dvs la un astfel de fond se va constitui din contributia catre CNPAS deja platita, prin redistribuirea unei cote de 2.5% din CAS.
 
BCR Pensii SAFPP administreaza atat un fond de pensii obligatorii cat si unul de pensii facultative.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook