Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Pensii private: Pot cotiza la un fond din tara daca lucrez in strainatate?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii SAFPP

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii SAFPP

Data publicarii:

Intrebare:

Am 43 ani si de 3 ani sunt somer (fara venit in tara) si fara a plati nicio contributie pentru pensie. Mentionez ca lucrez in strainatate 6-7 luni pe an si as putea sa platesc acum o contributie la un fond de pensii privat. Cum ma sfatuiti sa procedez daca veniturile mele nu figureaza in tara pe niciun fel de acte? Am inteles ca daca nu se poate face dovada veniturilor nu poti contribui la fonduri facultative - Pilonul III.

Pepelea Vlad, Zarnesti

Raspuns:

In conditiile prezente nu exista posibilitatea aderarii la un fond de pensii facultative intrucat nu sunt platite contributii de asigurari sociale la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale - CNPAS.
 
Totusi luand in considerare varsta dvs este recomandata incheierea unui contract cu CNPAS in baza caruia sa fie achitata o suma lunara reprezentand contributii la asigurarile sociale de stat astfel incat, ulterior, sa puteti adera la un fond de pensii facultative.
 
Totodata veti putea adera si la Pilonul II (sistemul de pensii private obligatorii), iar contributia dvs la un astfel de fond se va constitui din contributia catre CNPAS deja platita, prin redistribuirea unei cote de 2.5% din CAS.
 
BCR Pensii SAFPP administreaza atat un fond de pensii obligatorii cat si unul de pensii facultative.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
BCR Economisire-Creditare

"Asemenea altor persoane am incheiat atat eu cat si sotul meu un contract cu BCR BPL de economisire-creditare . (cel cu prima ..."

georgiana tana (Brasov)