Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire -creditare: Cand se vireaza prima de la stat?

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua !
As dori sa stiu daca s-a virat prima de la stat pentru 2009, pentru contractele de economisire-creditare.
Va multumesc ! Dragomir Georgeta, Ploiesti

Raspuns: Potrivit Normei metodologice din 10/07/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (prevederi referitoare la prima de stat – n.n.):

Ø      Prima de stat se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuinþei (n.n.: in prezent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie (art. 7 alin. 5);

Ø      Dupa încheierea anului calendaristic, dar nu mai tarziu de data de 31 ianuarie a anului urmator, bancile de economisire si creditare in domeniul locativ vor comunica Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei urmatoarele date in format electronic:

a) numarul contractului de economisire-creditare;
b) data încheierii acestuia;
c) numele si prenumele titularului contractului de economisire-creditare;
d) codul numeric personal al titularului contractului de economisire-creditare;
e) depunerile efectuate in anul aferent primei de stat;
f) suma reprezentand prima de stat, conform calculelor efectuate de banca de economisire si creditare în domeniul locativ (art. 7 alin. 6);

Ø      Anual, pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei va transmite bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ seturile de date corectate si, ulterior, va vira sumele aferente primelor de stat solicitate si, dupa caz, corectate, in termenul stabilit la art. 7 alin. 5. (art. 8 alin. 5).

In baza prevederilor legale, BCR Banca pentru Locuinte a calculat imediat dupa incheierea anului calendaristic 2009 primele de stat pentru toti clientii nostri indreptatiti sa primeasca prima. Calculul a fost efectuat in functie de sumele economisite in anul de economisire 2009 in conturile acestora.

De asemenea, BCR Banca pentru Locuinte a transmis in termen util (pana la sfarsitul lunii ianuarie a.c.) catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului solicitarea de prima de stat.

Imediat dupa verificarile efectuate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si dupa ce se va vira de catre aceasta autoritate suma globala reprezentand prima de stat, banca noastra va inregistra pe conturile fiecarui client prima de stat aferenta depunerilor efectuate in anul 2009.

Opinii recente

de Naziru Florentina Alina

"Am fost sa platesc o factura . Mentionez ca a fost prima data dupa mult timp cand intru intr-o banca din Romania. Am ..."

Facebook