top banner

Economisire -creditare: Cand se vireaza prima de la stat?

09 Februarie 2010 | Autor: Cora Dolinski -Director Juridic

Potrivit Normei metodologice din 10/07/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (prevederi referitoare la prima de stat – n.n.):
Ø      Prima de stat se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuinþei (n.n.: in prezent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie (art. 7 alin. 5);
Ø      Dupa încheierea anului calendaristic, dar nu mai tarziu de data de 31 ianuarie a anului urmator, bancile de economisire si creditare in domeniul locativ vor comunica Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei urmatoarele date in format electronic:
a) numarul contractului de economisire-creditare;
b) data încheierii acestuia;
c) numele si prenumele titularului contractului de economisire-creditare;
d) codul numeric personal al titularului contractului de economisire-creditare;
e) depunerile efectuate in anul aferent primei de stat;
f) suma reprezentand prima de stat, conform calculelor efectuate de banca de economisire si creditare în domeniul locativ (art. 7 alin. 6);
Ø      Anual, pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei va transmite bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ seturile de date corectate si, ulterior, va vira sumele aferente primelor de stat solicitate si, dupa caz, corectate, in termenul stabilit la art. 7 alin. 5. (art. 8 alin. 5).
In baza prevederilor legale, BCR Banca pentru Locuinte a calculat imediat dupa incheierea anului calendaristic 2009 primele de stat pentru toti clientii nostri indreptatiti sa primeasca prima. Calculul a fost efectuat in functie de sumele economisite in anul de economisire 2009 in conturile acestora.
De asemenea, BCR Banca pentru Locuinte a transmis in termen util (pana la sfarsitul lunii ianuarie a.c.) catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului solicitarea de prima de stat.
Imediat dupa verificarile efectuate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si dupa ce se va vira de catre aceasta autoritate suma globala reprezentand prima de stat, banca noastra va inregistra pe conturile fiecarui client prima de stat aferenta depunerilor efectuate in anul 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii