Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Fuziunea fondurilor de pensii: ce penalitati exista la transfer?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Sunt participant la un fond de pensii obligatorii absorbit intre timp de un altul. In momentul in care s-a facut fuziunea nu am optat pentru transferul fara penalitati la un alt fond, insa acum as vrea sa ma mut. Intrebarea mea este, in conditiile date, de cand se ia in calcul cotizarea de minim 2 ani pentru transferul fara penalitati: din momentul fuziunii sau de cand am aderat eu initial la fondul absorbit? Brandusa Cercel, Sibiu

Raspuns:

Participantii fondului absorbit au o “perioada de gratie” de 3 luni in care transferul este gratuit in urma fuziunii fondurilor. Daca nu ati optat in cele 3 luni (conform normei 14/2008, sect.4, art.8) in care transferul era gratuit, va trebui sa platiti comisionul practicat de fondul absorbant.

Penalitatea de transfer se calculeaza daca transferul are loc la mai putin de 2 ani de la data semnarii actului de aderare/repartizarii aleatorii.

Extras din Norma 21/2009, emisa de CSSPP:

CAPITOLUL III
Penalitatea de transfer

Art. 13. - (1) Cuantumul penalitatii de transfer se determina ca procent aplicat valorii de numerar ce urmeaza a fi transferata in numele participantului, stabilita conform anexei nr. 3.

(2) Penalitatea de transfer se aplica conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie si este de maximum 5%.

(3) Penalitatea de transfer este retinuta de catre administratorul fondului de la care se solicita transferul, din activul personal net al participantului care solicita transferul mai devreme de 2 ani de la data semnarii actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat sau de la data repartizarii aleatorii.

Opinii recente

de marcel nicolae aga

"Detin la dansii un cont de firma, am fost in sediu sa iau un credit de nevoi personale, si doamna din sediul din ..."

Facebook