Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare: In ce conditii se obtine imprumutul?

Cora Dolinski - Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Cora Dolinski - Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Am semnat un contract de economisire-creditare in urma cu 1 an, dar de atunci situatia mea financiara s-a inrautatit. Am inteles ca exista posibilitatea de a nu mai putea primi sumele convenite prin credit la inceput. Ce pot face? Eu am semnat contractul tocmai pentru faptul ca puteam sa iau credit imobiliar mai ieftin, iar acum s-ar putea sa nu mai iau credit deloc. Andra Chiritoiu, Brasov

Raspuns:

Daca la momentul repartizarii clientul se decide sa isi retraga suma economisita, iar repartizarea are loc mai devreme de 5 ani de la data semnarii contractului atunci clientul nu pierde prima, ci trebuie sa faca dovada utilizarii banilor in scop locativ. 
 
Prima de stat se pierde, in sensul ca se restituie autoritatilor competente, doar in cazul in care clientul reziliaza contractul de economisire-creditare inainte de 5 ani si nu se incadreaza in cazurile de exceptie prevazute de lege si mentionate in Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR BpL si care permit pastrarea primei de catre client (deces, somaj, incapacitate de munca).

Clientii care indeplinesc conditiile de repartizare a contractului de economisire-creditare, pot solicita creditul pentru domeniul locativ; acesta nu se acorda automat.

Acordarea creditului se realizeaza in conformitate cu reglementarile interne ale BCR BpL si presupune analiza indeplinirii tuturor condiĆ¾iilor solicitate de banca in vederea aprobarii creditului, respectiv: indeplinirea conditiilor de eligibilitate privind participantii la relatia de credit (solicitant, co-debitori, giranti, dupa caz), incadrarea clientului pe categorii de risc de nerambursare pe baza unei evaluari interne de tip scoring, dovada solvabilitatii clientului (prin prezentarea de documente care sa ateste veniturile eligibile obtinute si nivelul cheltuielilor lunare ale familiei) din care sa rezulte un grad total de indatorare al acestuia sau al familiei acestuia care se incadreaza in nivelul maxim admis de banca pe intreaga perioada de acordare a creditului astfel incat rambursarea creditului sa poata fi efectuata fara periclitarea altor obligatii ale clientului, precum si garantii personale sau garantii reale (ipoteca, depozit colateral) acoperitoare.

In CGC , Capitolul 7. Conditiile acordarii creditelor, garantii , art. (4), se face urmatoarea precizare: „In vederea aprobarii creditului pentru domeniul locativ clientul va asigura BCR BpL ca dispune de resurse financiare suficiente pentru finalizarea intregului proiect locativ pentru care solicita creditul”.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook