Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Raiffeisen: Obligatiile fidejusorilor se mentin daca firma este cesionata?

Laura Stoicescu, manager in cadrul Departamentului IMM la Raiffeisen Bank

AUTOR:

Laura Stoicescu, manager in cadrul Departamentului IMM la Raiffeisen Bank

Data publicarii:

Intrebare: Am garantat ca fidejusor la o societate comerciala la care eram asociat. Am cesionat firma unei alte persoane tot din Bucuresti. Ce se intampla daca acesta nu isi plateste datoria la care eram eu garant? Danciu Titel, Bucuresti

Raspuns: In cazul in care nu s-a schimbat si contractul de credit prin care sunteti garant fidejusor conform contractului in vigoare, chiar daca firma nu mai este a dumneavoastra, garantati prin fidejusiune datoria firmei.

Pentru a sti exact situatia in care va aflati in calitate de persoana fizica vis-a-vis de datoria firmei ce a fost cesionata, sfatul nostru este sa consultati cu atentie contractul de credit, mai ales paragraful ce face referire la garantii - respectiv aspectele legate de garantul fidejusor.  In situatia in care aceasta clauza inca este in vigoare trebuie odata cu actele de cesionare sa rediscutati si contractul de credit cu banca avand in vedere ca nu mai aveti putere de decizie asupra companiei ce a contractat creditul.

In viitor sfatul nostru este ca atunci cand vindeti/cesionati o companie ce are debite catre o terta parte sa analizati cu grija felul in care aceste datorii sunt garantate, deoarece contractele de garantie pe care le-ati semnat in calitate de persoana fizica raman in vigoare si in conditiile in care se incheie colaborarea intre persoana fizica ce garanteaza credit si firma ce a contractat credit.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook