Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cat trebuie sa platesc la asigurarile sociale de sanatate daca nu lucrez?

Alex Massaci - Director, Consultanta Fiscala, PricewaterhouseCoopers Romania

AUTOR:

Alex Massaci - Director, Consultanta Fiscala, PricewaterhouseCoopers Romania

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua!
Nu lucrez de mai mult de 5 ani si nu am platit Asigurarea Sociala de Sanatate.
Pot primi de la d-voastra un calcul exact al platii pe care trebuie sa il fac catre Casa da Sanatate in aceasta situatie? Si unde trebuie sa fac platile? Frum Delia, Bucuresti

Raspuns: In cazul in care nu ati realizat venituri impozabile in ultimii 5 ani (respectiv in perioada ianuarie 2004 - octombrie 2009) si doriti sa va asigurati la Casa de Sanatate in luna noiembrie 2009, atunci datorati contributia de asigurari sociale de sanatate retroactiv pe ultimele 6 luni.

Astfel, la data incheierii contractului de asigurare, veti avea de plata suma de 213 RON (calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul minim pe economie si a penalitatilor de 0,1% pe zi de intarziere pe intreaga perioada de 6 luni). In continuare, va trebui sa platiti lunar suma de 33 RON.

Plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate se poate efectua prin incheierea unui contract individual cu Casa de Asigurari de Sanatate competenta teritorial la adresa dumneavoastra de domiciliu.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook