Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Credit imobiliar sau nevoi personale cu ipoteca?

Monica Pricop, Mortgage Center Specialist la Raiffeisen Bank, Mortgage Center

AUTOR:

Monica Pricop, Mortgage Center Specialist la Raiffeisen Bank, Mortgage Center

Data publicarii:

Intrebare: Situatia mea:
-salariul aproximativ 700 euro;
-stau impreuna cu logodnica mea dar nu suntem casatoriti;
-salariul ei aproximativ 250 euro;
-locuim intr-o garsoniera in localitatea Resita iar eu mai am in proprietate un apartament cu doua camere in localitatea Oravita;
-vrem sa cumparam un apartament cu valoare maxima de 30000 euro.

Intrebari:
- ce credit imi recomandati?
-am prefera un credit de nevoi personale cu ipoteca (pentru ca putem avea banii inainte si putem negocia cu vanzatorul) dar garantia noastra nu acopera suma solicitata;
-putem lua credit imobiliar, cu mentiunea ca am dori ca amandoi sa figuram proprietari pe apartament, desi nu suntem casatoriti?
-alte sugestii din partea dvs. daca ati mai intalnit cumva situatii similare!
Multumesc. Izvernari Cornel, Resita

Raspuns:

In situatia descrisa de dvs. exista cateva solutii posibile:

1) Contractarea unui credit ipotecar cu garantie pe imobilul pe care-l cumparati. Chiar daca nu sunteti casatoriti, exista posibilitatea de a achizitiona in co-proprietate imobilul. Atat dvs., cat si logodnica dvs. veti figura in contractul de vanzare-cumparare si imobilul va fi pe ambele nume. Fiecare va detine cota-parte din imobilul respectiv, in functie de suma de credit la care se incadreaza. Vor fi doua dosare de credit, insa cu ipoteca pe acelasi imobil. Fiecare va veni cu avans 25% din cota sa parte de imobil.

2) Contractarea unui credit de nevoi personale garantat cu ipoteca . In cazul in care imobilul din Oravita pe care-l detineti nu va acoperi suma solicitata, solutia ar fi sa mai aduceti in garantie un alt imobil care va apartine sau apartine unui tert (nu am inteles exact daca garsoniera in care locuiti este in proprietatea dvs.).

Din punctul meu de vedere, v-as recomanda prima varianta. In general, creditele ipotecare au costuri mai scazute decat creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Mai mult decat atat, o parte din inconvenientul amintit de dvs. de a nu avea banii in cont inainte de discutia cu vanzatorul poate fi eliminat, intrucat in prezent exista posibilitatea ca inainte de a incheia un antecontract sa obtineti de la banca o scrisoare de pre-aprobare in care, pe baza analizarii veniturilor dvs., sa vi se spuna suma maxima ce va poate fi acordata de catre banca. Aceasta scrisoare poarta stampila bancii si poate fi aratata vanzatorului la momentul negocierii pretului.

De asemenea, termenul de aprobare al unui dosar de credit ipotecar in cazul in care exista scrisoarea de pre-aprobare de care va vorbeam se reduce destul de mult, intrucat nu mai urmeaza decat avizarea juridica a actelor imobilului achizitionat si etapa de evaluare.

Nu trebuie omis nici faptul ca in cazul unui credit ipotecar actele imobilului pe care doriti sa-l achizitionati sunt verificate si de juristul bancii, ceea ce va aduce si dvs. un plus de confort si siguranta.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook