Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Cetatenii straini pot beneficia de credite prin programul Prima Casa?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Vlad Nedelea, consilier juridic la CEC Bank

AUTOR:

Vlad Nedelea, consilier juridic la CEC Bank

Data publicarii:

Intrebare:

Sunt un cetatean strain din spatiul non-U.E. si sunt rezident permanent in Romania. Vreau sa stiu daca sunt eligibil pentru programul "Prima Casa".
Stiu ca in lege e prevazut ca sunt eligibili doar cetatenii romani. Dar conform ordonantei de urgenta nr 194 (republicata) din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania publicata, daca exista drept de sedere permanenta atunci acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ca un roman la achizitia unei locuinte.

Eu interpretez ca benficiez de aceleasi drepturi ca si un cetatean roman la obtinerea locuinte inclusiv si prin programul "Prima Casa". E corecta aceasta interpretare a mea?

Constantin Partac, Cluj-Napoca

Raspuns:

Art 75, lit g) din OUG 194/2002 prevede, intr-adevar, citez :
“Tratament egal

    Titularii unui drept de sedere permanenta beneficiaza, in conditiile legii, de tratament egal cu cetatenii romani in ceea ce priveste:

    g) accesul la bunuri si servicii publice, inclusiv obþinerea de locuinte;"
Insa, aceasta prevedere legislativa reglementeaza doar dreptul unui cetatean strain, beneficiar al unui permis de sedere permanenta, de a achizitiona un imobil cu destinatia locuinta pe teritoriul Romaniei. Cu alte cuvinte, dreptul de a cumpara si a detine o locuinta.

OUG 60/2009 (privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa") prin Art. 1 prevede facilitarea accesului la achiztia unei locuinte prin contractare de credit.

Prin urmare prevederile OUG 194/2002, Art 75, lit g) nu se aplica actului normativ care reglementeaza programul “Prima Casa”.
 


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare(P) Finantari imobiliare cu dobanzi fixe in lei, incepand de la 4,5% pe an
  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?CAUTI UN CREDIT PRIMA CASA/ IMOBILIAR?

  • Vocea clientului
BCR Economisire-Creditare

"Asemenea altor persoane am incheiat atat eu cat si sotul meu un contract cu BCR BPL de economisire-creditare . (cel cu prima ..."

georgiana tana (Brasov)