top banner

Ce sa aleg: pensie facultativa sau asigurare de viata?

14 Octombrie 2009 | Autor: Besim Jawad – Director General Eureko

Pensia facultativa reprezinta suma platita periodic participantului / beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public. Aderarea la un fond de pensii este o optiune individuala. Un participant poate contribui la mai multe fonduri de pensii, dar nu mai mult de 15% din venitul brut.
Angajatorul  are optiunea de a contribui in numele angajatilor sai (la acelasi fond la care contribuie angajatul sau poate alege un alt fond). Poate propune angajatilor sai participarea la un fond de pensii facultative cu mentionarea acestui angajament in contractul colectiv de munca sau intr-un protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.
Persoanele eligibile pentru aderarea la un fond de pensii facultativ sunt cele care obtin venituri lunare impozitabile. Ex: (persoanele angajate, functionarii publici, persoanele care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora,  persoanele autorizate sa desfasoare si sa obtina venituri din activitati independente, persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale etc. )
Contributia se plateste lunar, direct in contul specificat in actul de aderare.
Asigurarea de viata de tip Unit Linked
Rolul acestei asigurari este de a garanta un venit suplimentar pe langa pensia de stat la retragerea din activitate, rezultat in urma economisirii pe durata contractului de asigurare.
Produsele Eureko Unit Linked garanteaza plata unei pensii lunare incepand dupa expirarea contractului de asigurare si pentru tot restul vietii asiguratului. Puteti contribui la suma de bani aleasa de dumneavoastra oricand intre 18 si 65 de ani.
Durata acestui contract de asigurare este de minim 5 ani, iar achitarea primelor de asigurare se poate face prin plata unica dar si trimestrial semestrial sau anual. Unul dintre produsele noastre de tip unit linked va ofera optiunea de a decide cu doi ani inainte de maturitatea contractului asupra modalitatii de incasare a sumei asigurate garantate. Acest program de asigurare isi pastreaza valoarea reala a sumei asigurate prin optiunea de reevaluare si extraprotectie la inflatie.
Asigurarea de viata traditionala
Asigurarea de viata traditionala are avantajul de a fi un produs foarte flexibil oferindu-va posibilitatea alegerii duratei contractului, valorii sumei asigurate, precum si a frecventei contributiilor. Asigurarea de viata traditionala oferita de  Eureko poate fi incheiata pana la implinirea varstei de maxim 65 de ani si pentru o perioada de minim 5 ani. Plata primei de asigurare se poate face atat esalonat (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) cat si prin achitarea unei prime unice.
ASIGURAREA de DECES din ACCIDENT (A.D.A) se poate atasa suplimentar la asigurarile de viata traditionale sau unit linked
  • acopera decesul din accident al asiguratului
  • permite marirea indemnizatiei în cazul decesului din accident
  • protectie suplimentara în caz de accident
  • fond de cheltuieli imediate neprevazute
  • decesul survine într-un interval de 180 de zile de la accident
  • suma asigurata si primele de asigurare se reevalueaza de fiecare data si cu acelasi procent cu care se reevalueaza suma asigurata a asigurarii de baza  
Dupa cum puteti observa, puteti alege un produs in functie de nevoile dumneavoastra. Astfel:
-          daca aveti nevoie de asigurarea zilei de maine si nu numai, alegeti o pensie facultativa, o asigurarea de viata traditionala sau una de tip unit linked
-          daca aveti nevoie de asigurarea zilei de maine dar in acelasi timp sa aveti acces la banii adunati in cont in conditiile mentionate in contract, alegeti asigurare de viata traditionala sau pe cea unit linked
-          daca aveti nevoie de protectie in caz de deces din accident pentru cei dragi dumneavoastra alegeti o pensie facultativa cu benefiu, o asigurare de viata traditionala sau una de tip unit linked
-          daca doriti sa fiti protejat din toate punctele de vedere, atat dumneavoastra cat si cei dragi, alegeti o pensie facultativa, o asigurare de viata traditionala si o asigurare Unit Linked

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia