Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Ce fac daca agentia de plasare a fortei de munca nu respecta contractul?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Gheorghe Clement, secretar general Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

AUTOR:

Gheorghe Clement, secretar general Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

Data publicarii:

Intrebare: Pot avea siguranta ca firma careia ma adresez isi va face treaba si nu va incerca sa va pagubeasca? Am intalnit destule cazuri cand firmele de acest gen incasau comisioane cu promisiunea de a gasi un loc de munca celui interesat, dar nu-si duceau treaba la bun sfarsit. Este normal ca firmele de plasare a fortei de munca sa incaseze comisioane inainte de a pleca din tara? Taras Alice, Galati

Raspuns:

Protejarea intereselor proprii se face individual de fiecare, prin informare corespunzatoare asupra legislatiei in domeniu.
 
Apreciem ca fiind o masura de protectie, informarea prealabila cu privire la seriozitatea firmei cu care se intentioneaza incheierea contractului de mediere care poate fi obtinuta de la Inspectoratul Teritorial de Munca de pe raza careia este inregistrata firma.    
 
Agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere.
 
Conform art. 7 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru efectuarea activitatilor de mediere firmele de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora.
 
Totodata agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate nu vor percepe in afara tarifului prevazut la art. 7 alin. 3 comisioane si nu vor pretinde garantii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate in strainatate cu contract individual de munca (art.10 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
De asemenea agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere sau daca, inainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunta la mediere.(art.9 alin. 3 din HG 384/2001 cu modificarile si completarile ulterioare).
 
In cazul in care prevederile legale mai sus mentionate nu sunt indeplinite de catre firma de mediere a angajarii in strainatate va puteti adresa autoritatilor competente.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
Raiffeisen Bank Prima casa

"In 2014, Februarie, am decis, impreuna cu sotia, sa ne luam locuinta noastra. Am mers la 3 banci ( Bcr, Cec, Raiffeisen) . ..."

Radu Balas (Victoria)