top banner

Am peste 40 ani. Cum pot obtine o pensie mai mare?

11 Octombrie 2009 | Autor: Besim Jawad – Director General Eureko

Pensia privata obligatorie reprezinta suma platita lunar, pe viata, unui participant sau beneficiarului desemnat de acesta, dupa caz, in mod suplimentar si distinct de cea acordata de sistemul public.
Contributia la fondul de pensii adminsitrat privat nu este o plata suplimentara, ea face parte din contributia individuala la asigurarile sociale datorata la sistemul public de pensii.
Cuantumul contributiei este de 2% din venitul brut, dar aceasta va creste in urmatorii 8 ani cu cate 0.5% anual, ajungand intr-un final la 6% din salariul brut.
Pentru a putea contribui la un fond de pensii administrat privat este important fie sa lucrati cu contract individual de munca, fie sa incheiati un contract cu Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, astfel putand plati personal din propriul buzunar contributia lunara.                            
Avand in vedere varsta pe care o aveti, 42 de ani, ceea ce va recomanda compania noastra este o pensie facultativa, deoarece este mult mai avantajoasa pentru dumneavoastra in acest moment.
Aderarea la un fond de pensii este o optiune individuala. Un participant poate contribui la mai multe fonduri de pensii, dar contributia lunara nu poate fi mai mare de 15% din venitul brut.  
Angajatorul are optiunea de a contribui in numele angajatilor sai (la acelasi fond la care contribuie angajatul sau poate alege un alt fond) sau poate propune angajatilor sai participarea la un fond de pensii facultative cu mentionarea acestui angajament in contractul colectiv de munca sau intr-un protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.  
Persoanele eligibile pentru aderarea la un fond de pensii facultativ sunt cele care obtin venituri lunare impozitabile: persoanele angajate, funcþionarii publici, persoanele care obþin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora,  persoanele autorizate sã desfãºoare ºi sã obþinã venituri din activitãþi independente, persoanele care realizeazã venituri din activitãþi profesionale.
Contributia se plateste lunar, direct in contul specificat in actul de aderare. Plata se poate face fie prin intermediul angajatorului  fie direct de catre participant.
Sistemul pensiilor private – fie ele obligatorii sau facultative, se afla sub stricta supraveghere a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii, un organism al Statului ce se asigura in orice moment ca sunt respectate drepturile participantilor si mai ales ca banii acestora sunt in siguranta. Mai exact, datorita contextului legal creat special pentru acest sistem, niciun fond de pensii nu poate falimenta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia