Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Am peste 40 ani. Cum pot obtine o pensie mai mare?

Besim Jawad – Director General Eureko

AUTOR:

Besim Jawad – Director General Eureko

Data publicarii:

Intrebare: Numele meu este Dorina si as dori sa ma informez cu privire la pensiile private: care sunt primii pasi care trebuie facuti pt a plati pensia privata? Am 42 de ani am lucrat foarte putin cu carte de munca din care 2 ani in strainatate si primesc un somaj de acolo. Acum doresc sa fac contributii la pensia privata si nu stiu cum se procedeaza si daca este sigura aceasta pensie privata. va multumesc Dorina Catichi, Zlatunoaia, jud. Botosani

Raspuns: Pensia privata obligatorie reprezinta suma platita lunar, pe viata, unui participant sau beneficiarului desemnat de acesta, dupa caz, in mod suplimentar si distinct de cea acordata de sistemul public.

Contributia la fondul de pensii adminsitrat privat nu este o plata suplimentara, ea face parte din contributia individuala la asigurarile sociale datorata la sistemul public de pensii.

Cuantumul contributiei este de 2% din venitul brut, dar aceasta va creste in urmatorii 8 ani cu cate 0.5% anual, ajungand intr-un final la 6% din salariul brut.

Pentru a putea contribui la un fond de pensii administrat privat este important fie sa lucrati cu contract individual de munca, fie sa incheiati un contract cu Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, astfel putand plati personal din propriul buzunar contributia lunara.                            

Avand in vedere varsta pe care o aveti, 42 de ani, ceea ce va recomanda compania noastra este o pensie facultativa, deoarece este mult mai avantajoasa pentru dumneavoastra in acest moment.

Aderarea la un fond de pensii este o optiune individuala. Un participant poate contribui la mai multe fonduri de pensii, dar contributia lunara nu poate fi mai mare de 15% din venitul brut.  

Angajatorul are optiunea de a contribui in numele angajatilor sai (la acelasi fond la care contribuie angajatul sau poate alege un alt fond) sau poate propune angajatilor sai participarea la un fond de pensii facultative cu mentionarea acestui angajament in contractul colectiv de munca sau intr-un protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.  

Persoanele eligibile pentru aderarea la un fond de pensii facultativ sunt cele care obtin venituri lunare impozitabile: persoanele angajate, funcþionarii publici, persoanele care obþin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora,  persoanele autorizate sã desfãºoare ºi sã obþinã venituri din activitãþi independente, persoanele care realizeazã venituri din activitãþi profesionale.

Contributia se plateste lunar, direct in contul specificat in actul de aderare. Plata se poate face fie prin intermediul angajatorului  fie direct de catre participant.

Sistemul pensiilor private – fie ele obligatorii sau facultative, se afla sub stricta supraveghere a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii, un organism al Statului ce se asigura in orice moment ca sunt respectate drepturile participantilor si mai ales ca banii acestora sunt in siguranta. Mai exact, datorita contextului legal creat special pentru acest sistem, niciun fond de pensii nu poate falimenta.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook