Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se poate renegocia un credit ipotecar?

Marius Serban, senior editor www.conso.ro

AUTOR:

Marius Serban, senior editor www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii se poate "renegocia" un credit imobiliar facut la o banca. Mentionez ca dobanzile, comisioanele si suma totala care trebuie rambursata - care este de 3 ori (!!!) mai mare decat suma imprumutata - au ajuns cu mult peste posibilitatile mele de rambursare. Ce pot face in asemenea situatie? Am nevoie de un avocat, consilier financiar...? In conditiile in care cu Prima Casa suma de rambursat poate ajunge la max 1,8 ori suma imprumutata, mi se pare un abuz ca pentru un credit contractat cu mai putin de un an inainte de acest program sa "beneficiez" de dobanzile si comisioanele exagerate semnate in contractul meu.
Va multumesc anticipat. Popescu Alexandra, Ploiesti

Raspuns:

Daca la momentul acordarii unui credit, bancile sunt dispuse sa negocieze dobanda si alte costuri ale creditului (in special, la imprumuturile de valori mari), ulterior acest lucru nu prea mai este posibil. Iar, singura optiune ramasa pentru clientii nemultumiti este sa refinanteze creditul, adica sa obtina un imprumut de la o alta banca cu care sa-l achite integral pe cel existent.

In legatura cu economia de costuri obtinuta prin refinantare, gasiti mai multe detalii la linkul de mai jos:
http://www.conso.ro/ghiduri/1/3/10/Cand-este-bine-sa-te-refinantezi.html

Un aspect important care trebuie avut in vedere in perioada actuala la creditele in euro este marja de dobanda a noului credit.

Dobanzile practicate de banci la creditele ipotecare se situeaza in jurul valorii de 9%. In cazul in care la creditul actual, aveti o dobanda mai mare nu va grabiti sa va refinantati imprumutul.

Dobanzile actuale includ marje de dobanda foarte mari, indexate dupa indicele Euribor. Acesta se situeaza acum la un minim istoric (sub 1%), insa nu va ramane aici permanent. Dupa ce criza economica va fi depasita in zona euro (si deja principalele economii au anuntat crestere economica pozitiva in trimestrul II din 2009) si dobanzile vor incepe sa creasca.

Prin urmare, cand indicele Euribor va reveni la valori mai normale  - de 2-3% - este posibil ca dobanda la noul credit sa o depaseasca pe cea de la vechiul credit. De aceea, este necesar sa analizati modul in care dobanzile vor fluctua pe parcursul contractului si nu numai nivelul actual al dobanzii.

In ceea ce priveste nivelul foarte redus la dobanzilor la creditele Prima Casa comparativ cu imprumuturile standard, Conso a semnalat deja aceasta anomalie a sectorului bancar.
Prima Casa: bancile ofera conditii care-i sfideaza pe vechii clienti

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook