Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Eureko: Ca PFA sunt obligat sa particip la sistemul de pensii private?

Besim Jawad, director general Eureko

AUTOR:

Besim Jawad, director general Eureko

Data publicarii:

Intrebare: Din martie anul curent am trecut de la angajat la PFA. Este obligatoriu sa contribui la pensia privata, daca nu mai sunt angajata? Care ar fi contributia in cazul PFA, 2% din venituri? Grigore Adriana, Bucuresti

Raspuns: Pensiile private obligatorii se adreseaza oricarei persoane in varsta de pana la 35 de ani, care este asigurata conform prevederilor art. 5 (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii (pentru care participarea la un fond de pensii administrat privat este obligatorie, in conformitate cu Legea), si anume:

(i)                 persoanele angajate conform unui contract individual de munca si functionarii publici;

(ii)              persoanele care detin funcii elective sau care sunt numite in cadrul autoritaþii executive, legislative sau judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori intr-o organizaþie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate cu ale persoanelor prevazute la punctul (i) de mai sus;

(iii)            persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj ce se suporta din bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj– i.e. somerii;

(iv)             persoanele care realizeaza un venit brut pe an, echivalent cu cel puþin 3 salarii medii brute si care se afla într-una dintre situatiile urmatoare:

a)       asociat unic, asociat/actionar sau  comanditari;

b)       administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare;

c)       membri ai asociatiei familiale;

d)       persoane independente;

e)       persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

f)        alte persoane care obtin venit din activitati profesionale;

(v)persoane care realizeaza prin cumul venituri brute anuale echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute si care se regasesc in doua sau mai multe dintre situatiile mentionate la punctul IV.

Orice alte persoane decat cele mentionate la art. 4.1.1. de mai sus, in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii (si care au posibilitatea de a participa la un fond de pensii administrat privat, conform Legii).

Persoanele independente  mentionate la Pct.IV, alineatul „d”, sunt cele denumite generic PFA. PFA-ul se obliga sa incheie un contract cu CNPAS de plata a impozitului lunar de 10,5%. Prin plata acestui impozit automat si contributia de 2% este virata catre noi.  Suma pe care o plateste un PFA catre stat prin incheirea acelui contract, este stabilita impreuna cu cei de la CNPAS.

 

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook