top banner

Care sunt factorii care duc la evolutia Euribor?

05 August 2009 | Autor: Radu Craciun

Dobanda EURIBOR este dobanda la care bancile sunt dispuse sa crediteze alte banci pe piata monetara interbancara denominata in euro.
Aceast dobanda poate fi influentata de mai multi factori precum: conditiile de lichiditate din piata, perceptia bancilor in legatura cu existenta unui risc sistemic (increderea pe care bancile o au unele in altele), politica monetara a BCE ului.
Primii doi factori pot varia pe termen scurt avand o anumita doza de volatilitate, ei avand un impact deteminant in perioada de varf a crizei financiare.
Politica BCE are un impact determinant si persistent in conditii normale si este menita sa asigure predictibilitatea si stabilitatea pietei. BCE actioneaza prin instrumente specifice precum dobanda de interventie sau operatiuni cu titluri de stat pentru reglarea nivelului cererii de lichiditati din piata. Ca pe orice alta piata, si pe piata monetara pretul, in cazul de fata nivelul dobanzii, este dat de raportul dintre cerere si oferta.
In conditiile unei incetiniri a cresterii economice, pentru stimularea consumului, BCE a actionat in ultima vreme in sensul stimularii accesului la lichiditati, printr-o reducere costanta a nivelului dobanzii. 
Pe de alta parte, in conditiile unei cresteri economice insotite de cresterea riscului inflationist, BCE  va actiona in sensul cresterii dobanzilor, pentru reducerea cererii de moneda. Aceasta schimbare de tendinta este asteptata sa aiba loc incepand cu a doua jumatatea lui 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul