Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Poate o societate sa garanteze creditele unei alte companii?

Vlad Nedelea, consilier juridic in cadrul CEC Bank

AUTOR:

Vlad Nedelea, consilier juridic in cadrul CEC Bank

Data publicarii:

Intrebare: Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea :
In ce conditii, un SRL poate garanta cu ipoteca asupra imobilelor avute in proprietate pentru un SNC care va fi titularul creditului ? Ghetau Stefan, Vaslui

Raspuns: Legea 31/1990 (privind societatile comerciale), republicata, prin Art 144^4, alin (1), lit c) si d) si alin (2), prevede, citam:

ART. 144^4

    (1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:

    c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii Imprumutului;

    d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;

    (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

Insa, acelasi act normativ, prin Art 197, alin (4), prevede, citam:

ART. 197

  (4) Dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societailor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.

Prin urmare un SRL poate sa garanteze o alta societate. Insa trebuie sa fim foarte atenti sa nu intram sub incidenta Art 34 din Decretul 31/1954 (privitor la persoanele fizice si persoanele juridice), care prevede ca orice persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.

Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul. Prin urmare, in cazul in care societatea care garanteaza nu obtine nici un beneficiu din aceasta operatiune, orice persoana interesata, poate solicita, ulterior, anularea actului de garantare.

Opinii recente

de marcel nicolae aga

"Detin la dansii un cont de firma, am fost in sediu sa iau un credit de nevoi personale, si doamna din sediul din ..."

Facebook