Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum imi pot infiinta o agentie de plasare forte de munca?

Gheorghe Clement, secretar general Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

AUTOR:

Gheorghe Clement, secretar general Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

Data publicarii:

Intrebare: Cum imi pot infiinta o agentie de plasare forte de munca? Ce autorizatii si de unde le pot obtine? Odata infiintata cum pot intra in posesia contractelor de munca in afara tarii si in ce conditii? Unde pot afla informatii despre legislatia in acest domeniu?
Va multumesc anticipat. Iordache Vasile, Targoviste

Raspuns:

Activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate se realizeaza de catre societati comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca activitate principala "Selectia si plasarea fortei de munca" cod CAEN – 7810.

Activitatea de mediere a fortei de munca in strainatate este reglementata prin Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si HG nr. 384/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acestea prevad ca pentru a desfasura aceasta activitate, agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
    b) sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
    c) au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
    d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

De asemenea, agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.

In cuprinsul actelor normative mentionate anterior veti gasi informatii referitoare la etapele pe care trebuie sa le parcurgeti, conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca ofertele ferme de locuri de munca in baza carora agentii de ocupare a fortei de munca pot media forta de munca in strainatate, obligatiile acestora pe care le au fata de cetatenii romani mediati,etc..
               
Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, www.anofm.ro, la sectiunea munca in strainatate pot fi consultate actele normative specificate mai sus.

Opinii recente

de Cristescu Daniela

"Am contractat in anul 2014 un contract de economisire creditare de la inceput mi s-a retinut procentul de 1% din suma creditata. . . nu am ..."

Facebook