Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum pot schimba locuinta, daca e luata prin credit ipotecar?

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

AUTOR:

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Am un credit ipotecar pentru un apartament de 3 camere si as dori sa vand acest apartament si sa cumpar unul mai mare sau eventual o casa. Intrebarea este: se poate vinde si muta creditul pe cea noua ? Mihail Dragomir, Bucuresti

Raspuns: Vanzarea unei locuinte ipotecate in favoarea bancii presupune fie stingerea datoriei din banii obtinuti de la cumparatori, fie schimbarea ipotecii pe un alt imobil. 

Astfel, in cazul in care reusiti sa gasiti un cumparator dispus sa ofere suma ceruta de dvs pentru apartament si aveti si aprobarea bancii, banii ce se vireaza in cont vor acoperi suma ramasa de rambursat catre banca.

In situatia in care pretul de vanzare este mai mare decat datoria catre banca, plus eventualele comisioane de rambursare anticipata, diferenta va revine dvs. In cazul in care vanzatorul va ofera mai putin, diferenta trebuie sa o acoperiti din fonduri proprii.

In momentul in care creditul este rambursat in totalitate, se va radia si ipoteca de rang I instituita in favoarea bancii.

Cea de-a doua solutie presupune ca banca sa accepe sa "mute" ipoteca de pe imobilul pe care l-a acceptat initial pe un alt imobil. Acesta trebuie sa aiba o valoare suficient de mare pentru a acoperi datoria ramasa de rambursat si sa indeplineasca o serie de alte caracteristici stabilite de fiecare banca in parte.

In acest caz, va trebui insa sa suportati costurile aferente evaluarii noii ipoteci si taxele notariale aferente.

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook