top banner

Veniturile castigate in strainatate se declara si impoziteaza in Romania?

09 Iunie 2009 | Autor: Oana Manuceanu - Manager

Ca regula, cetatenii romani care au domiciliul in Romania (in practica asta inseamna ca detin un buletin/carte de identitate romanesc/romaneasca) trebuie sa declare in Romania veniturile obtinute din strainatate. Aceste venituri sunt impozabile in Romania, iar in cazul in care s-a platit deja impozit in strainatate se poate acorda un credit fiscal in Romania. Nu exista un nivel minim al venitului obtinut de o persoana fizica pentru a fi impozabil (cu mici exceptii cum sunt jocurile de noroc si premiile), dar se pot acorda deduceri personale pentru veniturile din salarii mai mici de 3,000 roni/luna.
Obligatia platii impozitului in Romania nu este conditionata de transferul efectiv al banilor in tara. Indiferent daca venitul realizat din strainatate este transferat sau nu intr-un cont bancar romanesc, el este impozabil in Romania.
Aceasta este regula generala, de la care exista si o exceptie, si anume, venitul salarial primit de un cetatean roman de la un angajator strain pentru activitate desfasurata in afara Romaniei. Astfel, in cazul in care un cetatean roman cu domiciliul in Romania are contract de munca cu o companie straina si munceste in strainatate, salariul primit de la angajatorul sau nu trebuie declarat in Romania si nu este supus impozitului pe venit aici, indiferent de regimul fiscal din tara respectiva.
Daca insa cetateanul respectiv realizeaza venituri din strainatate de alta natura decat salariala (de exemplu venituri din activitati independente, dintr-un mandat de administrator etc), acestea trebuie declarate si in Romania si vor fi subiect de impozit aici. Intreaga suma va avea acest tratament, nu doar partea care este efectiv transferata in Romania. In plus fata de prevederile legislatiei domestice mentionate mai sus, trebuie considerate si prevederile Conventiei de evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statul respectiv.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii