Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Veniturile castigate in strainatate se declara si impoziteaza in Romania?

Oana Manuceanu - Manager, Consultanta Fiscala, PricewaterhouseCoopers Romania

AUTOR:

Oana Manuceanu - Manager, Consultanta Fiscala, PricewaterhouseCoopers Romania

Data publicarii:

Intrebare: Care este suma minima la care nu se plateste impozit pe venit ca persoana fizica? Lucrez ca privat in Germania, am un cont bancar , id-nr. steuernr. amedung.

Tot venitul meu il pun in Germania pe card dar din el trimit pe un cont de economii in valuta, si imi platesc ratele, in jur de 200eu max 500 euro in Romania. Pentru aceasta suma trebuie sa platesc ceva impozit in Romania, chiar daca e din venitul meu de aici, dar si din alte tari, sume din alte venituri  care se fac prin transfer international din zona euro.

Ce trebuie sa fac , sa stiu daca platesc ceva impozit ptr. sumele primite in cont in Romania? Din cate stiu eu, odata platit impozitul in Germania, nu se mai plateste si in Romania; am inteles ca trebuie sa legalizez si traduc fisa fiscala din Germania si s-o trimit in Romania.

Radu -, Bucuresti

Raspuns: Ca regula, cetatenii romani care au domiciliul in Romania (in practica asta inseamna ca detin un buletin/carte de identitate romanesc/romaneasca) trebuie sa declare in Romania veniturile obtinute din strainatate. Aceste venituri sunt impozabile in Romania, iar in cazul in care s-a platit deja impozit in strainatate se poate acorda un credit fiscal in Romania. Nu exista un nivel minim al venitului obtinut de o persoana fizica pentru a fi impozabil (cu mici exceptii cum sunt jocurile de noroc si premiile), dar se pot acorda deduceri personale pentru veniturile din salarii mai mici de 3,000 roni/luna.

Obligatia platii impozitului in Romania nu este conditionata de transferul efectiv al banilor in tara. Indiferent daca venitul realizat din strainatate este transferat sau nu intr-un cont bancar romanesc, el este impozabil in Romania.

Aceasta este regula generala, de la care exista si o exceptie, si anume, venitul salarial primit de un cetatean roman de la un angajator strain pentru activitate desfasurata in afara Romaniei. Astfel, in cazul in care un cetatean roman cu domiciliul in Romania are contract de munca cu o companie straina si munceste in strainatate, salariul primit de la angajatorul sau nu trebuie declarat in Romania si nu este supus impozitului pe venit aici, indiferent de regimul fiscal din tara respectiva.

Daca insa cetateanul respectiv realizeaza venituri din strainatate de alta natura decat salariala (de exemplu venituri din activitati independente, dintr-un mandat de administrator etc), acestea trebuie declarate si in Romania si vor fi subiect de impozit aici. Intreaga suma va avea acest tratament, nu doar partea care este efectiv transferata in Romania. In plus fata de prevederile legislatiei domestice mentionate mai sus, trebuie considerate si prevederile Conventiei de evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statul respectiv.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook