Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum pot sa refuz o tranzactie cu cardul pe care nu o recunosc?

Dana Demetrian, Director executiv, Polul Administrare Generala Retea, la BRD

AUTOR:

Dana Demetrian, Director executiv, Polul Administrare Generala Retea, la BRD

Data publicarii:

Intrebare: Am cumparat de curand un aparat foto si am achitat cu cardul. Am luat chitanta in suma de 1400 lei. A doua zi am mers la bancomat si imi disparusera din cont 2800 lei.

Am fost la banca si am incercat sa aflu cine se face vinovat de disparitia sumei iar dumnealor spun ca nu au nicio vina, desi mie imi este clar cine a autorizat transferul sumei, pentru ca eu am chitanta pentru 1400 lei de la magazinul respectiv, adica pentru acesta suma am semnat. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie, adica daca ING nu-si asuma nicio vina, pentru ca eu am depus acei bani pe card in ideea ca sunt in siguranta si se poate dovedi orice tranzactie? Popescu Madalina, Giurgiu

Raspuns: In astfel de situatii procedura universala este urmatoarea :

  • clientul trebuie sa depuna la banca emitenta (banca care i-a emis cardul ) un refuz la  plata pentru tranzactia pe care nu o recunoaste.
  • banca este obligata sa inregistreze acest refuz la plata si sa inceapa analizarea cazului
  • daca tranzactia este realizata la un comerciant care detine un POS al aceleiasi banci care emis cardul , analiza se va realiza in intern
  • daca  tranzactia este realizata la un comerciant care detine un POS al unei banci diferite de cea care emis cardul , analiza va presupune initierea prin organzatiile internationale de carduri a  unei dispute de recuperare a sumei catre banca acceptatoare (banca care gestioneaza POS_ul comerciantului)
Aceasta analiza /disputa presupune verificarea daca toate regulile de realizare a unei tranzactii la comercianti au fost respectate. De asemenea analiza presupune, in acelasi timp, si eliminarea posibilitatii unei probleme tehnice care sa fi generat in mod anormal debitarea dubla a clientului
 
Concluzie: banca emitenta este obligata sa analizeze cazul si sa-i transmit clientului un raspuns oficial argumentat cu privire la corectitudinea tranzactiei.

Cele mai multe cazuri sunt generate de probleme tehnice de comunicatii si se finalizeaza prin creditarea clientului.

Opinii recente

de Daniel Grigore

"Angajatii - Raiffeisen Bank -dau dovada de incompetenta, nu-ti pot furniza informatii ce tin de institutia pt. care lucreaza si despre serviciile oferite de ..."

Facebook