Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Cine are prioritate in executarea conturilor unui debitor?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mirela Iovu, vicepresedinte la CEC Bank

AUTOR:

Mirela Iovu, vicepresedinte la CEC Bank

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua. Am o situatie mai delicata si as dori sa cunosc si opinia dumneavoastra.
Avem un client debitor al societatii noastre . S-a pornit executarea silita, s-a infiintat poprire pe conturile societatii debitoare.

La o anumita banca, debitorul are cont bancar deschis si incris in arhiva electronica, gaj pe conturi, deoarece a contractat un credit de la respectiva banca. Problema care se pune este urmatoarea: banca a infiintat poprirea pe conturi, insa la data scadentei ratelor creditului banca retrage banii pentru plata creditului fara permisiunea organului de executare, peste poprirea infiintata de executorul judecatoresc. Este corect cum procedeaza banca sau nu ?

Popescu George, Sibiu

Raspuns: Este corect  numai si numai daca banca are o garantie reala mobiliara pe contul curent, inscrisa in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) mai inainte ca executarea silita sa fi fost inceputa de catre tert. O astfel de garantie reala ii confera bancii un drept de preferinta in realizarea creantei sale, potrivit Legii 99/1999, Titlul VI-regimul garantiilor reale mobiliare, fara sa fie obligata sa declare exigibilitatea anticipata a intregii sale creante si sa procedeze la randul sau la executarea silita a debitorului.

Astfel, dupa ce banca isi va fi realizat in intregime creanta fata de debitor, este obligata sa dea curs popririi si sa vireze sumele din contul clientului in contul de executare indicat de executorul judecatoresc. In practica, de regula, bancile pot considera o proprire pe contul imprumutatului ca fiind caz de culpa contractuala, luand masura accelerarii creditului, cu consecinta demararii executarii silite.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
Raiffeisen Bank Prima casa

"In 2014, Februarie, am decis, impreuna cu sotia, sa ne luam locuinta noastra. Am mers la 3 banci ( Bcr, Cec, Raiffeisen) . ..."

Radu Balas (Victoria)