Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Punctele acumulate la pensia de stat se diminueaza cu pensia privata?

Mihnea Laurentiu Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Laurentiu Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: In prezent eu cotizez o suma mai mica la pensia publica, deoarece o parte se duce catre pensia privata. In consecinta voi aduna mai putine puncte de pensie de stat la final decat daca nu ar fi existat pensia privata? Punei Dana, Iasi

Raspuns: Da, incepand cu anul 2008 contribuiti cu 2% pentru pensia privata. Acest procent se scade, evident, din contributia totala la CAS, de 10,5% din salariul brut.

Spre clarificare trebuie evidentiat ca in cazul pensiei publice Pilon 1 contributiile nu se acumuleaza intr-un cont individual (cum se intampla la Pilon 2).

Contributiile actuale catre Pilon 1 sunt folosite la plata pensiilor de azi nicidecum nu vor fi economisite, investite si inmultite.

In cazul pensiei private – Pilon 2 contributiile sunt virate intr-un cont care se afla in proprietatea participantului urmand ca din acest cont sa se calculeze si vireze pensia Pilon 2 aferenta fiecarui contribuitor.

In consecinta la momentul pensionarii pensia privata Pilon 2 se va adauga la pensia de stat Pilon 1.

Opinii recente

de Ioan Nemes

"Sunt Ionuc din 2013-2017(inclusiv) am pus cate 4500 lei in fiecare an la bcr(banca pt locuinte) ca sa constat acuma in 21 mai ..."

Facebook