Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Cine trebuie sa calculeze deducerea aferenta pensiilor private facultative?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP

AUTOR:

Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP

Data publicarii:

Intrebare: Cotizez la un fond privat de pensii pilonul III facultativ din iulie 2007. Cotizatia este virata de angajator dar fara a face deducerea fiscala pe statul de plata, motivandu-se ca nu este obligatia angajatorului sa faca acest lucru, ci a mea.

Daca este obligatia angajatorului va rog sa-mi spuneti exact articolul si legea care reglementeaza acest lucru. Cum pot recupera impozitul platit in plus pe 2007 si 2008? In aceasta situatie mai sunt inca 20 de persoane. Hubati Emilia Eugenia, Brasov

Raspuns: Deducerea contributiei la pensia facultativa se realizeaza lunar de catre angajator, in conformitate cu prevederile din Codul Fiscal.

In conformitate cu Art. 57 din Codul Fiscal, platitorii de salarii (angajatorii) au obligatia de a determina impozitul lunar, care se determina prin aplicarea cotei unice de 16% asupra venitului net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente:

  •  deducerea personala acordata
  •  cotizatia sindicala (daca este cazul)
  • contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limita stabilita de lege (echivalentul a 200 euro pentru fiecare an, in perioada 2007-2008).
Odata cu inchiderea anului financiar, angajatorul va efectua si regularizarile pentru anul precedent, in asa fel incat sa se realizeze deducerea in limita stabilita de lege.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Raiffeisen Banca pentru Locuinte Economisire-Creditare

"Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 5 ani, fiind convinsa de care functionara de la Raiffeisen ca este cel mai bun plan ..."

Monica Dit (Constanta)