top banner

Cum se pot recupera banii virati intr-un cont gresit?

27 Ianuarie 2009 | Autor: Mihaela Ciupala

Avem doua situatii:
1. cand banii sunt virati intr-un cont gresit si este eroarea bancii (operationale sau de sistem), banca are dreptul si obligatia sa intervina si sa corecteze eroarea. Aceasta situatie este clar reglementata de catre contractul incheiat intre client si banca. De exemplu, la Raiffeisen Bank se precizeaza:
"In cazul in care un cont al Clientului este creditat din eroare cu o suma, imediat ce a luat cunostinta de orice astfel de creditare incorecta, Clientul va notifica Banca, iar Banca  va debita contul respectiv cu suma creditata incorect.
Daca, incalcand obligatia asumata prin aceasta clauza, Clientul retrage, transfera, dispune sau utilizeaza in orice fel suma creditata incorect sau o parte din aceasta, Clientul se obliga sa ramburseze de indata Bancii suma respectiva si sa despagubeasca Banca pentru orice pierdere suferita ca urmare a acestui fapt, impreuna cu orice dobanda penalizatoare calculata de catre Banca, suma utilizata fara drept fiind asimilata unui credit restant.
Daca eroarea de creditare este sesizata de Banca, de catre ordonatatorul platii/banca platitorului, Banca are dreptul, fara a fi necesara instiintarea sau obtinerea unei autorizari prealabile de la Client, sa corecteze eroarea prin debitarea contului cu suma respectiva, in baza unor acte in forma si substanta satisfacatoare pentru Banca. Banca va instiinta Clientul de corectia astfel efectuata, prin extrasul de cont."
2. Cand "eroarea" este generata de clientul care initiaza transferul (de ex. prin completare gresita a cod IBAN pt contul beneficiarului transferului),  restituirea sumelor incasate necuvenit de catre persoana in contul careia au ajuns banii din gresala se poate face pe cale amiabila, sumele trebuind a fi restituite detinatorului de drept de persoana care i-a primit in cont. Tocmai de aceea banca recomanda verificarea fiecarui transfer (adresa, nume detinator cont sau firma etc) pentru a evita orice situatie neplacuta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă