Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Daca raman fara serviciu ce se intampla cu contributiile pentru pensie?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Cu data de 21 august 2008 mi s-a desfintat postul si sunt in litigiu de munca cu fosta firma. Procesul inca este pe rol si eu in cautarea unui alt loc de munca. Nu am facut nici cerere pentru somaj nici somajul. Intrebarea mea este daca pot suspenda contributia la fondul de pensii private obligatorii? Otilia Popa, Cluj Napoca

Raspuns: In perioadele in care nu se face plata drepturilor salariale catre o persoana, acesteia nu i se achita nici CAS-ul catre bugetul de stat. De pilda, pe perioada concediului de maternitate, mamele nu primesc salariu, ci doar idemnizatia specifica acestui tip de concediu, Altfel spus, pe perioada in care un contract de munca este suspendat, se suspenda si plata CAS - Contributia la Asigurarile Sociale.

In speta sesizata mai jos, contractul de munca nu este nici macar suspendat, ci incheiat, in baza unei dispozitii de restructurare individuala de post, ori colectiva.

Prin urmare, persoana in cauza - desi aflata in derularea unui litigiu de munca - nu mai primeste drepturi salariale. Din cate inteleg, nu primeste nici idemnizatie de somaj (daca ar fi primit, CAS-ul ar fi fost achitat, in continuare, intr-o astfel de situatie).

Daca nu se incaseaza nici drepturi salariale, nici idemnizatie de somaj, angajatorul nu mai face plata de CAS catre bugetul public de pensii si, prin urmare, nici CNPAS - Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale - nu mai transfera contributii (sume) la fondul de pensii private obligatorii.

Totusi, participantul nu pierde calitatea de membru al fondului de pensii private obligatorii, sumele pe care le are acumulatedeja, fiind fructificate in continuare, conform schemei de pensii.

Reluarea platii de CAS de catre un viitor angajator (sau, chiar de catre vechiul angajator, daca instanta va aprecia masura restructurarii ca fiind abuziva si va dispune reintregarea petentului pe acelasi post), va determina si reluarea platilor de contributii la fondul de pensii private obligatorii, acestea urmand sa se acumuleze in favoarea participantului, in mod corespunzator


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Raiffeisen Asset Management Ridicarea unei sume de bani

"Am apelat on-line la accesarea unui credit de la Raiffeisen Bank, dupa preaprobarea on-line,am depus toate documentele cerute de functionarul de la ghjiseu. . . apoi ..."

IOAN COMANAR (Sacele)