Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pentru avansul platit la casa, se va recalcula TVA cu cota de 5%?

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

AUTOR:

Alexandra Popa, analist financiar www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Sunt in curs de achizitie a unui apartament in Cluj. Am incheiat un precontract cu vanzatorul, am platit avans 15.000 euro si urmeaza sa fac credit pentru restul sumei deoarece apartamentul este aproape finalizat.

Cum pot beneficia de cota TVA de 5% aprobata recent si publicatã în MO?.
Este vanzatorul obligat sa scada din pretul locuintei stabilit prin antecontract?
Vã mulþumesc anticipat. Georgescu Victor, Tg-Jiu

Raspuns: Conform modificarilor ce vor fi aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2009, cota TVA pentru achizitia unei prime locuinte, care nu costa mai mult de 380.000 lei si nu depaseste 120 mp, va fi redusa de la 19% la 5%.

Acest avantaj isi va produce efectele doar in cazul in care imobilul este achizitionat de la firma inregistrata ca fiind platitoare de TVA iar tranzactia va avea la baza o factura. In general, este vorba despre dezvoltatori imobiliari si parcuri rezidentiale.

Astfel, vanzarea de imobile intre persone fizice, care nu sunt platitoare de TVA, nu intra sub incidenta noilor prevederi.

Conform articolului 134 din Codul Fiscal, calcularea TVA  aferenta se realizeaza la data la care are loc faptul generator, respectiv la momentul la care are loc efectiv tranzactia propriu-zisa.

Totusi, prin derogare, exigibilitatea (n.r. calcularea si plata) taxei intervine:

a. la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator
b. la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

Totusi, alin 4 al aceluiasi articol, precizeaza factul ca, daca pana la faptul generator se schimba cota TVA, atunci va fi necesara o regularizare a sumelor totale de plata, inclusiv a celei aferenta avansului deja platit.

De retinut ca reducerea cotei TVA la 5% nu aduce prejudicii vanzatorului din punct de vedere al sumelor incasate.

Din contra, acesta va avea un nivel mai redus al TVA colectata de la clienti ( si care trebuie virata catre stat) in timp de TVA deductibila aferenta cumparaturilor proprii ( care trebuie incasata de la stat) ramane la nivelul anterior.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook